ua en ru

Європарламент пом'якшив нову резолюцію по Україні, - документ

На відміну від попередніх резолюцій Європарламенту (ЄП) по Україні, які вимагають від української влади негайного звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, нинішній проект виявився менш жорстким. До нього увійшли окремі пропозиції всіх груп ЄП, в тому числі і партнерів партії "Батьківщина" в Європарламенті - групи Європейської народної партії (ЄНП), а також союзників Партії регіонів - групи "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" (СД). Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна", у розпорядженні якого опинився проект спільної резолюції ЄП.

Підготовку спільного проекту відкладали до останнього, чекаючи підсумків засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, яке завершилося увечері 10 грудня. Ключові тези рішення ради були перенесені в текст проекту резолюції. "Європарламент підтверджує прихильність ЄС подальшому просуванню відносин з Україною щодо підписання угоди про асоціацію, як тільки українська влада продемонструє певні дії і відчутний прогрес - можливо, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013 року", - говориться в документі.

Нагадаємо, у рішенні ради мовиться, що однією з умов підписання УА з Україною є усунення наслідків виборчого правосуддя. У резолюцію ж за пропозицією СД внесли пункт, що пропонує українській владі спосіб звільнення з в'язниці представників опозиції. "Європейський парламент настійно закликає український уряд поважати і виконувати остаточні рішення Європейського суду з прав людини у справах Юлії Тимошенко і Юрія Луценка", - йдеться в документі.

Чимало пунктів проекту резолюції присвячені тому, щоб підкреслити жаль ЄП щодо недостатньої демократичності минулих парламентських виборів. Вибори, на думку міжнародних спостерігачів, "не відповідали основним міжнародним стандартам і є кроком назад у порівнянні з виборами 2010 року". У числі проблем, що знизили рівень чесності виборів, в ЄП назвали тюремне ув'язнення лідерів опозиції, зловживання адмінресурсом, залякування кандидатів, порушення при підрахунку голосів.

Документ містить заклик до української влади удосконалити виборче законодавство, при цьому вказується і напрямок роботи. "Венеціанська комісія і Парламентська асамблея Ради Європи у своїх рекомендаціях (після виборів) чітко заявили, що Україна повинна ввести пропорційну виборчу систему з відкритими списками", - йдеться в проекті. Рада ЄС зі свого боку наполягає, щоб до підписання УА Україна почала розробку Виборчого кодексу, що враховує вимоги Венеціанської комісії.

У ЄП також незадоволені законом про референдум і законопроектом про заборону пропаганди гомосексуалізму. Європарламент "очікує, що українська влада уникне можливих зловживань (законом про референдум)", а також закликає Верховну раду відхилити законопроект, "який обмежує свободу вираження думки в контексті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності".

У підсумковий текст увійшла також позиція, з якою виступили всі групи - про необхідність продовження Україною реформ, зокрема судової системи, "з метою дотримання принципів демократії, поваги прав людини, фундаментальних свобод, прав меншин і верховенства права".

Обговорення резолюції в залі засідань ЄП відбудеться сьогодні, а голосування по ній - у четвер. Тим часом, як правило, узгоджені фракціями проекти резолюції затверджуються без суттєвих правок.

Перспективи розвитку взаємовідносин України і ЄС в контексті прийнятого рішення Ради Євросоюзу та напередодні дискусії в Європарламенті стали предметом телефонної бесіди високого представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон з прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Тим часом їхні переговори ледь не опинилися причиною скандалу. У прес-релізі, оприлюдненому на сайті Кабміну за підсумками їхньої бесіди, увійшла фраза про те, що саміт Україна-ЄС відбудеться не на початку 2013 року, а лише влітку - нібито Ештон "проінформувала про це прем'єра".

Однак пізніше, після уточнення, що надійшло з Брюсселю, з'ясувалося, що українська сторона помилилася - мова йшла не про саміт, в якому беруть участь Президенти, а про засідання Ради зі співробітництва України та ЄС, на яке з української сторони направляється прем'єр. Після цього прес-служба уряду внесла в текст новини необхідні правки.

Правда, за всім цим залишилася непоміченою ще одна неточність у трактуванні заяв Ештон її українським співрозмовником. "Кетрін Ештон переконана в підписанні угоди про асоціацію (між Україною та ЄС) під час вільнюського саміту Східного партнерства у листопаді 2013 року", - стверджується в українській версії сайту Кабінету міністрів. При цьому в англомовній версії документа тональність виявилася іншою - тут говориться, що Ештон "вірить" в можливість підписання УА.

Читайте також: ЄС очікує від України проведення необхідних реформ для підготовки до можливого вступу в силу УА