ua en ru

ЄС очікує від України проведення необхідних реформ для підготовки до можливого вступу в силу УА

Євросоюз очікує від України проведення необхідних реформ, які необхідні для підготовки до можливого вступу в силу угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це йдеться в ухвалених висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики.

"Рада нагадує про важливість спільно узгодженого порядку денного асоціації в підготовці до можливого майбутнього вступу в силу угоди про асоціацію та її глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі. Виборча, судова і конституційна реформи у відповідності з міжнародними стандартами є невід'ємною частиною порядку денного асоціації та спільно схвалених пріоритетів. Рада сподівається на необхідні реформи для підготовки до створення ЗВТ", - говориться в документі.

Крім того, ЄС наголошує на необхідності вжити "зусилля у сфері боротьби з корупцією і проведення реформи державного фінансування, включаючи збільшення повноважень Рахункової палати". "Рада закликає Україну зробити рішучі дії щодо поліпшення інвестиційного та ділового клімату, що погіршується, і в цьому контексті вітає прагнення України та ЄС почати неформальний діалог щодо бізнес-клімату. Рада також підкреслює важливість всеосяжних реформ через конструктивну співпрацю між урядом, парламентською опозицією та громадянським суспільством", - зазначається у висновках Ради ЄС.

Крім того, ЄС висловив "сильну стурбованість у зв'язку з політично мотивованими судимостями колишніх членів уряду, які стали наслідком судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам в плані справедливого, прозорого і незалежного судового процесу".

"Рада високо оцінює зусилля, що вживаються місією спостерігачів Європейського парламенту в Україні на чолі з колишніми Президентами Петом Коксом і Олександром Кваснєвським. Рада очікує, що органи влади усунуть випадки політично мотивованих вироків без зволікання, а також зроблять подальші кроки з формування судової системи, щоб запобігти будь-яким прецедентам. В цьому контексті Рада підкреслює важливість даних українською владою зобов'язань щодо якнайшвидшої імплементації рішень Європейського суду з прав людини, а також рекомендацій Ради Європи, пов'язаних з умовами утримання під вартою і наданням медичної допомоги ув'язненим", - йдеться у висновках.

У той же час Рада ЄС вітає вступ в силу нового Кримінального процесуального кодексу, нового закону про адвокатуру, а також створення Національного превентивного механізму проти тортур: "Вітаючи вступ в силу нового Кримінально-процесуального кодексу, про адвокатуру, а також створення Національного превентивного механізму проти тортур, Рада підкреслює важливість їх ефективної реалізації. В дусі взятих зобов'язань в рамках порядку денного асоціації, Рада очікує, що Україна зробить додаткові кроки з реформування судової системи, включаючи всебічний перегляд у тісній співпраці з Радою Європи/Венеціанською комісією закону про прокуратуру, Кримінального кодексу, ролі Вищої Ради юстиції, законів про судову систему і статус суддів, а також реформування міліції. Рада вітає наміри України і ЄС почати неформальний діалог щодо судової реформи, щоб допомогти Україні досягти прогресу в даних сферах".

Читайте також: ЄС може підписати СА до листопада 2013 р., якщо українська влада продемонструє прогрес у вирішенні проблем