ua en ru

Європа в упор не бачить розгулу неонацизму в Україні, - КПУ

Європейським політикам має бути цікаво, що в столиці держави, яка прагне до політичної асоціації з ЄС, неонацистські сили проводять масову акцію. Про це заявив народний депутат України від Компартії Олександр Голуб, коментуючи проведення ВО "Свободою" маршу УПА в Києві, повідомила прес-служба КПУ.

Голуб підкреслив, що при цьому цілком очевидно, що подібного роду заходи можливі лише за мовчазної підтримки влади.

Нагадаємо, 14 жовтня в Києві був проведений так званий "Марш боротьби", присвячений 71-й річниці створення УПА. На цей захід націоналісти звозили людей з усієї України. Серед вимог учасників маршу було повернення звань Героїв України Бандері та Шухевичу, визнання боротьби ОУН-УПА на державному рівні як "національно-визвольної боротьби українського народу" та проголошення дня створення УПА державним святом.

"В цей теплий осінній день, 14 жовтня, і жителі столиці, і іноземці з переляком дивилися на ходу центром Києва, учасники якої вигукували погрози на адресу комуністів, скандували відверто людиноненависницькі гасла, палили прапои. Загалом, в центрі Києва відбувся шабаш людей, які страждають синдромом національної винятковості", - зазначив Голуб.

Однак примітний той факт, продовжив парламентарій, що націоналістів вперше пустили "в серці столиці" - на вулицю Хрещатик, а це, на переконання Голуба, підтверджує давній тезу, озвучену Компартією: влада ставить на "коричневе".

"Нічого не змінюється. "Свобода" для влади так і залишається зручним спаринг-партнером, боротьбою з яким влада може розпорошувати увагу громадян, відволікаючи від нагальних гострих соціальних та економічних проблем. Це, по-перше. А, по-друге, згідно з останніми опитуваннями, той же Тягнибок - єдиний можливий кандидат у Президенти, якого може перемогти Віктор Янукович у другому турі виборів-2015. Ще одна причина для влади підтримувати "Свободу", - додав депутат.

Але цікаво, за словами народного депутата, і те, що європейська сторона теж мовчить, ніби не помічаючи розгулу націоналізму на вулицях Києва.

"Європа лише зрідка дозволяє собі легкі критичні зауваження щодо загрози зростання популярності націоналізму в Україні. Незважаючи на те, що в самій Європі до будь-яких проявів нацизму чи фашизму ставляться дуже негативно і припиняють на корені. На український неонацизм неприязнь європейців не поширюється. І причина тут проста - розділяючи народ на два протиборчі табори, Європі простіше впливати на керівництво країни, поступово затягуючи Україну в мережі євроінтеграції", - зазначив Голуб.