ua en ru

Європа має сприяти закриттю АЕС в Україні, а не підтримувати продовження їх роботи, - НЕЦУ

Європа має сприяти закриттю атомних електростанцій (АЕС) в Україні, а не підтримувати продовження їх роботи. Про це заявив керівник енергетичного відділу Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Олексій Пасюк, передає прес-служба установи.

"Безумовно, проект ЄБРР з так званої "модернізації атомних енергоблоків АЕС" є найбільш суперечливою інвестицію банку в Україні за останні роки. Фактично кредит уможливлює продовження роботи атомних енергоблоків, що вже вичерпали свій проектний ресурс. Для підвищення ядерної безпеки, європейська підтримка має йти на закриття старих блоків та вирішення проблем з ядерними відходами", - зазначив Пасюк.

Водночас ряд європейських парламентарів, серед яких Сабіна Вілс та Ребекка Хармс, раніше вже висловили стурбованість фактом надання ЄБРР пільгового кредиту НАЕК "Енергоатом" на Програму підвищення безпеки енергоблоків АЕС, жодна частина якої не призначена для вирішення питань ні з ядерними відходами, ні із закриття старих енергоблоків.

Нагадаємо, що у березні 2013 р. рада директорів ЄБРР затвердила кредит у розмірі 300 млн євро НАЕК "Енергоатом" на заходи модернізації енергоблоків українських АЕС, незважаючи на те, що термін їх проектної експлуатації добігає кінця та на протести екологічних активістів.

Читайте також: ЄБРР підписав з "Енергоатомом" угоду про надання 300 млн євро кредиту