ua en ru

Єврокомісія буде надавати спецслужбам США доступ до даних банківських клієнтів і авіапасажирів

Єврокомісія має намір надавати спецслужбам США доступ до даних європейських банківських клієнтів і авіапасажирів, незважаючи на міжнародний скандал навколо Агентства національної безпеки США, який займався масовим шпигунством в європейських телекомунікації, передає Deutsche Welle.

В ході перевірки дій спецслужб США Єврокомісія не знайшла доказів того, що Сполучені Штати порушували умови угод, які служать для боротьби з тероризмом і покликані розкривати інформацію про фінансових потоках і маршрутах пересування осіб, підозрюваних у терористичній діяльності. При цьому комісар ЄС з внутрішніх справ Сесілія Мальмстрьом зазначила, що має письмову гарантію американських відомств про слідування прийнятим угодами. За її словами, Єврокомісія не збирається розривати договори з міжнародними партнерами на підставі газетних статей, а її рішення відображає "значення і глибину відносин між США і ЄС".

До прийнятим до уваги Єврокомісії угодами відноситься договір "Безпечна гавань", що дозволяє компаніям легально повідомляти персональні дані громадян ЄС в США, а також договір про міжнародної банківської системи обміну інформацією та здійснення платежів SWIFT, який дає американським спецслужбам можливість доступу до банківських даних європейців.