ua en ru

ЄЦБ прогнозує колапс латвійського банку, підозрюваного в махінаціях із Курченком

ЄЦБ прогнозує колапс латвійського банку, підозрюваного в махінаціях із Курченком Фото: кредитка банку ABLV (facebook.com-ABLV.rus)

Незабаром банк ABLV припинить своє існування

У Європейському центральному банку заявили 24 лютого 2018 року, що незабаром одна з найбільших кредитно-фінансових установ Латвії - банк ABLV - припинить своє існування. Про це повідомляє DW.

Як доповіли в ЄЦБ, указаний латвійський банк не в змозі самотужки своєчасно покривати та обслуговувати свої борги. Причиною цього є "значне погіршення ліквідності" латвійської фінустанови.

Нагадаємо, 16 лютого міністерство фінансів США закрило банку ABLV доступ до американської фінансової системи - банк більше не міг проводити транзакції у доларах США. Таке рішення було ухвалено за результатами розслідування, проведеного управлінням із протидії фінансовим злочинам (FinCEN), під час якого з'ясувалось, що ABLV брав активну участь у злочинних схемах із відмивання коштів.

Так, у якості одного з прикладів відмивання коштів через банк, FinCen призводить співпрацю банку з побіжним бізнесменом часів екс-президента Віктора Януковича Сергієм Курченком.

Банк звинувачують також у спонуканні клієнтів до порушень міжнародних санкцій проти Північної Кореї.

Керівництво банку всі звинувачення відкидає, але скандал призвів до того, що за короткий проміжок часу клієнти зняли з рахунків близько 600 мільйонів євро. На початку тижня латвійський фінансовий регулятор наклав на прохання ЄЦБ заборону на проведення цим банком будь-яких фінансових операцій.