ua en ru

ЄЦБ ввів обмеження щодо латвійського банку, підозрюваного в махінаціях з Курченком

ЄЦБ ввів обмеження щодо латвійського банку, підозрюваного в махінаціях з Курченком Фото: ЄЦБ ввів обмеження щодо латвійського ABLV Bank (avb2l-(facebook.com-ABLV.rus)

Банк заклав частину своїх активів в обмін на кредит від держави

Латвійська Комісія з ринку фінансів і капіталу (КРФК), виконуючи інструкцію Європейського центробанку (ЄЦБ), вирішила тимчасово встановити для латвійського ABLV Bank обмеження на платежі. Про це повідомляє агентство ЛЄТА.

Зокрема, щодо банку введено заборону на здійснення дебетних операцій на рахунках клієнтів у будь-якій валюті з 19 лютого.

За словами голови комісії Петера Путниньша, таке рішення прийнято для забезпечення стабільності у фінансовому секторі країни проте комісія продовжує здійснювати нагляд за банківською установою та інформувати ЄЦБ про розвиток подій.

ЄЦБ вказує, що це рішення необхідно, щоб дати ABLV Bank достатній час на здійснення заходів щодо стабілізації ситуації, що склалася.

У ABLV Bank працює група уповноважених КРФК, забезпечує необхідний нагляд і обмін інформацією. Обмеження будуть в силі до наступного розпорядження КРФК.

У той же час, ABLV Bank надав Банку Латвії частину своїх цінних паперів в якості застави під кредит в сумі близько 480 млн євро.

"як одного з кроків по стабілізації ситуації банк вирішив закласти частину наявних у його розпорядженні цінних паперів, взамін попросивши Банк Латвії видати йому кредит у розмірі до 480 млн євро. У розпорядженні банку на кінець року були ліквідні цінні папери на суму майже 1,7 млрд євро", – повідомив представник банку Артур Еглітіс.

За його словами, структура активів ABLV Bank збалансована, проте, з урахуванням ситуації, що виникла переклади активів та їх реалізація в даний момент можуть потребувати більше часу, ніж передбачено в стандартних ситуаціях. Тому банку зараз необхідно вжити заходів, щоб забезпечити доступність достатніх фінансових засобів, пояснив він.

Нагадаємо, Служба фінансової розвідки Міністерства фінансів США пропонує ввести санкції проти латвійського банку ABLV Bank.

Згідно з інформацією фінансової розвідки, банк використовували для незаконної фінансової діяльності низку осіб, включаючи тих, хто знаходиться у списку санкцій США і ООН.

Так, в якості одного з прикладів відмивання коштів через банк, FinCen призводить співпраця банку з побіжним бізнесменом часів екс-президента Віктора Януковича Сергієм Курченком.