ua en ru

ЄСПЛ опублікує рішення по справі Тимошенко 22 січня

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднить рішення за зверненням екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо кримінальних справ проти неї, що стосуються контрактів на поставку газу, у четвер, 22 січня. Про це йдеться в документі з приводу майбутніх рішень і вироків суду, опублікованому прес-службою ЄСПЛ.

"Справа - друге звернення Тимошенко в ЄСПЛ - переважно стосується кримінальних справ, які були порушені проти неї в квітні 2011 року і стосуються контрактів на поставку газу", - йдеться в повідомленні.

Як уточнюється, Тимошенко скаржилася на порушення права на чесний суд, незаконне покарання, тортури, порушення права на повагу до особистого і сімейного життя, кореспонденції, права на вільне висловлювання і права не бути засудженим і покараним двічі.

Нагадаємо, в 2011 р. Тимошенко була засуджена до 7 років в'язниці за перевищення повноважень при підписанні газових угод з Росією в січні 2009 р., коли вона обіймала пост прем'єр-міністра. Також суд позбавив її на 3 роки права обіймати посади в органах державної влади.

14 квітня 2014 р. Верховний суд України (ВСУ) закрив "газову справу" проти Тимошенко у зв'язку з відсутністю складу злочину. 22 лютого 2014 р. після того, як Верховна Рада проголосувала за її звільнення, Тимошенко вийшла з колонії в Харківській області.

Відзначимо, 7 липня 2014 р. Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук суддю Родіона Кірєєва, який виніс вирок Тимошенко.

Голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, голова фракції "Блок Петра Порошенко" Руслан Князевич зареєстрував у парламенті проекти постанов про дозвіл про взяття під варту судді Кірєєва і ще двох суддів.