ua en ru

ЄСПЛ двічі визнав порушення права на справедливий суд у справі 97-річної пенсіонерки з України

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) двічі визнав порушення права на справедливий суд у справі 97-річної пенсіонерки Марії Бочан з України, зобов'язавши державу виплатити їй компенсацію у розмірі 10 тис. євро. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

"Більше 10 років Бочан Марія намагалася довести своє право на квартиру в приватному будинку, яку зайняв стороння людина. Кілька разів суди першої та другої інстанцій ухвалювали рішення на її користь, але Верховний суд їх скасовував. Зневірившись добитися правди в Україні жінка написала заяву в Страсбург. Європейський Суд визнав порушення права заявника на справедливий суд і призначив їй компенсацію у розмірі 2 тисячі євро", - сказано в повідомленні.

Як зазначається, рішення Європейського суду повинно було стати підставою для перегляду рішення Марії Бочан, але Верховний суд України знову відмовив їй. Вдруге справу пенсіонерки розглядала Велика палата ЄСПЛ, що займається найбільш резонансними справами.

"Рішення знову було на користь жінки. Але в цей раз судді Європейського суду досить конкретно звинуватили своїх українських колег з Верховного Суду у спотворенні висновків ЄСПЛ та ігноруванні права на справедливий суд. 97-річна бабуся повинна отримати компенсацію у розмірі 10 тисяч євро", - йдеться в повідомленні.

"Важливо, що серед суддів Верховного суду, які приймали це рішення, було багато заслужених юристів України, зокрема Ярослав Романюк нинішній голова Верховного суду Анатолій Ярема, заступник голови цього суду, Микола Пшонка старший брат всім відомого екс-генерального прокурора і багато інших", - зазначили в УГСПЛ.

Нагадаємо, в січні 2013 р. ЄСПЛ зобов'язав Україну поновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду якомога швидше". У лютому 2015 р. це рішення було виконано.