ua en ru

В ЄС заявили про загрозу ескалації в Карабасі

В ЄС заявили про загрозу ескалації в Карабасі Фото: Жозеп Боррель (flickr.com fotomaec)

Ситуація в Нагірному Карабасі загрожує ескалацією і втягуванням в конфлікт інших регіональних гравців. Європейський союз вимагає від сторін негайно припинити бойові дії і без додаткових умов повернутися до переговорів під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ - США, Росії і Франції.

Про на засіданні Європарламенту заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє прес-служба Європейської служби зовнішніх дій.

"Ми бачили надзвичайно тривожні повідомлення про атаки на населенні райони, що призвели до жертв серед мирного населення. Ми рішуче закликаємо сторони повністю виконувати власні міжнародні зобов’язання щодо захисту цивільного населення. Виходячи із наявних ресурсів, ми виділили невелику суму грошей (500 тисяч євро) для гуманітарної допомоги в районах, що постраждали", - сказав Боррель.

Глава дипломатії ЄС зазначив, що провів окремі переговори з міністрами закордонних справ Вірменії та Азербайджану із закликом до обох сторін припинити бойові дії і повернутися за стіл переговорів.

"Я підкреслив, що зростання втрат серед цивільного населення неприпустиме. Я чув по обидва боки про дії іншої сторони - кожна з них звинувачує іншу", - сказав він.

Боррель також обговорював ситуацію в Нагірному Карабаху з міністрами закордонних справ Російської Федерації і Туреччини і підкреслив важливість того, щоб регіональні учасники утримувалися від "будь-якої діяльності і риторики, які можуть ще більше розпалити ситуацію".

"Поточна військова конфронтація вздовж контактної лінії у зоні конфлікту в Нагорному Карабаху є предметом нашої глибокої тривоги. Це найбільша конфронтація з 1993-1994 років. На цій стадії, на жаль, не можна виключати подальшої ескалації конфлікту та втягування у нього регіональних гравців. Це може серйозно загрожувати стабільності усього регіону", - сказав він.

Він також зазначив, що у Євросоюзу дуже мало інформації про реальну ситуацію в Нагірному Карабасі, оскільки спостережна місія ОБСЄ в регіоні припинила свою діяльність, зате є багато фейковий новин.

За словами Борреля, вже цього тижня співголови Мінської групи ОБСЄ зустрінуться з міністрами закордонних справ Вірменії та Азербайджану і будуть переконувати їх невідкладно розпочати переговори, що є єдиним шляхом для вирішення ситуації.

"Немає жодного військового рішення для цього конфлікту, як і не може бути місця для будь-якого зовнішнього втручання", - додав Боррель.

Нагадаємо, Боррель назвав ледь здійсненними вимоги Азербайджану до Вірменії для врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі.

раніше Азербайджан зажадав від Вірменії виведення військ з Нагірного Карабаху. При цьому Азербайджан готовий надати вірменським військовим для цього коридор.

У свою чергу прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що перемир'я в Карабасі можливо лише після того, коли Туреччина припинить свою участь в конфлікті.

Відзначимо, військові дії між Вірменією і Азербайджаном поновилися 27 вересня. Конфлікт відбувається в зв'язку зі створенням в 1991 році Нагірно-Карабахської республіки. Азербайджан не визнає незалежності Нагірного Карабаху і вважає, що ця територія була окупована Вірменією.