ua en ru

ЄС заявив про серйозні порушення в ході виборів в Казахстані

ЄС заявив про серйозні порушення в ході виборів в Казахстані Фото: президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

В ЄС зазначили, що в Казахстані необхідно провести реформу законодавчої бази, так як вона обмежує основні громадянські і політичні права

Під час голосування, підрахунку голосів та підведення підсумків виборів у Казахстані були відзначені серйозні процедурні помилки і порушення. Про це йдеться в заяві зовнішньополітичної служби Європейського союзу (ЄС), передає Deutsche Welle.

У повідомленні підкреслюється, що в Казахстані "необхідно провести всеосяжну реформу чинної законодавчої бази, так як вона обмежує основні громадянські і політичні права".

"Згідно з попередніми висновками Казахстану як і раніше належить пройти значний шлях у виконанні своїх зобов'язань у рамках ОБСЄ/БДІПЛ щодо проведення демократичних виборів", - йдеться в документі.

При цьому в ньому відмічаються позитивні зрушення, зокрема те, що у виборах змогли прийняти участь шість партій. Разом з тими ЄС висловив готовність допомогти Казахстану в досягненні демократичних стандартів виборів.

Вибори в нижню палату парламенту Казахстану відбулися 20 березня. У парламент пройшли лише три політичні партії: президентська "Нур Отан"набрала 82,15%, партія підприємців "Ак жол" - 7,18% і Комуністична народна партія Казахстану - 7,14%.

Нагадаємо, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв допускає зміну державного ладу Казахстану.