ua en ru

ЄС закликав Вірменію звільнити затриманих в акціях протестів

ЄС закликав Вірменію звільнити затриманих в акціях протестів Фото: протести в Єревані (politringby/twitter)

Вірменію закликали дотримуватися міжнародне законодавство

У зв'язку з протестами в Єревані ЄС закликав Вірменію до негайного звільнення всіх затриманих учасників акцій протесту в Еревані. Про це йдеться в заявлении прес-секретаря Європейської служби зовнішньої дії Майї Косьянчич.

Зокрема, в ЄС нагадали, що право здійснювати свободу зібрань мирним шляхом і згідно з законом є загальним і основним правом кожної.

"Європейський Союз сподівається, що влада Вірменії будуть повністю поважати це право і будуть застосовувати закон справедливо і пропорційно, у відповідності з міжнародними зобов'язаннями Вірменії, зокрема, відповідно до Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Всі ті, хто був затриманий під час здійснення свого основного права на збори відповідно до закону, повинні бути негайно звільнені", - наголошується в заяві.

Крім того, в ЄС підкреслили важливість того, щоб усі сторони демонстрували стриманість і діяли відповідально.

"Необхідний комплексний діалог, до якого закликав президент Арман Саркісян, спрямований на негайне і мирне врегулювання нинішньої ситуації. Тому розчаровує і хвилює те, що сьогоднішня коротка зустріч прем'єр-міністра Сержа Саргсяна і депутата Нікола Пашиняна не запобігла подальшої ескалації", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Європейський союз закликає владу Вірменії і опозицію налагодити діалог для якнайшвидшого вирішення ситуації, яка призвела до масових протестів.

Акції протесту проти Саргсяна в Єревані проходять з 13 квітня. Учасники акцій періодично проводять мітинги, ходи, перекривають вулиці, намагаються перешкодити роботі державних органів.

Поліція щодня затримує десятки протестувальників, більшість з яких невдовзі відпускає.