ua en ru

ЄС запропонував Росії відмовитися від експортних мит на нафту через суперечності нормам СОТ

Влада Європейського Союзу стурбована тим, що діюча в Росії система мит, що стягуються з експортовуваної нафти, суперечить нормам Світової організації торгівлі (СОТ).

Влада Європейського Союзу стурбована тим, що діюча в Росії система мит, що стягуються з експортовуваної нафти, суперечить нормам Світової організації торгівлі (СОТ). Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних колах

За даними агентства, на нараді одного з комітетів СОТ було піднято питання про те, що диференційовані мита забезпечують китайським і взагалі азіатським покупцям російської нафти перевагу перед європейськими. Зокрема, мова йде про постачання нафти в Китай і країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону по нафтопроводу "Східна Сибір - Тихий океан".

У зв'язку з цим, представники ЄС пропонують Росії відмовитися від стягування експортних мит, замінивши їх податком на видобуток. В майбутньому спір може бути переданий на розгляд арбітражного органу СОТ.

В кінці жовтня 2014 р. ЄС оскаржив в СОТ російські мита на європейську продукцію. Влада ЄС заявила, що Росія порушила свої зобов'язання в рамках СОТ при встановленні імпортних тарифів на паперову продукцію, холодильники та пальмова олія.

Раніше зі скаргою до СОТ звернулася влада України, оскаржуючи введену Росією заборону на поставку овочів та фруктів. Заборона набула чинності 22 жовтня. Офіційною причиною Россільгоспнагляд називає відсутність відповідей на свої запити. 15 жовтня російське наглядове відомство звернулося до українських колег з проханням до 21 жовтня надати переконливі гарантії українського походження овочів і фруктів, які поставляються в Росію.