ua en ru

В ЄС очікують, що Росія розблокує доступ до українських портів в Азовському морі

В ЄС очікують, що Росія розблокує доступ до українських портів в Азовському морі Ілюстративне фото (УНІАН)

ЄС звинувачує РФ у навмисному блокуванні Аазовського моря

У Європейському союзі очікують, що Росія забезпечить суднам безперешкодний доступ до українських портів Азовського моря. Про це повідомили у Представництві ЄС в Україні, передає "Інтерфакс-Україна".

Також в ЄС заявляють, що Росія умисне перешкоджає проходженню суден до українських портів Азовського моря.

"Останніми місяцями Росія дедалі частіше навмисно перешкоджала та затримувала проходження суден, зокрема суден із держав-членів ЄС, які йшли транзитом через Керченську протоку з та до портів України в Азовському морі. Ми очікуємо, що Російська Федерація забезпечить безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі", - зазначили в представництві ЄС.

Також наголосили, що Євросоюз повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, надалі засуджує та не визнає незаконної анексії Криму та м. Севастополя.

В ЄС очікують, що Росія розблокує доступ до українських портів в Азовському морі

Нагадаємо, у вівторок, 4 вересня, міністр закордонних справ Норвегії Іне Сьорейде зазначила, що Королівство Норвегія пильно стежить за ситуацією в Азовському морі. За її словами, Норвегія виступає у цій ситуації на підтримку міжнародного права.

Додамо, що берегова охорона ФСБ Росії в ніч на суботу, 1 вересня, на дорозі з Маріуполя поблизу Бердянська затримала український балкер Amadore.

Також Держдепартамент США звинуватив Росію у спробах порушення норм міжнародного права через затримки морських суден в Азовському морі і Керченській протоці.