ua en ru

ЄС має намір до кінця 2012 р. завершити лібералізацію енергогалузі

В Євросоюзі до кінця року розраховують знайти таке рішення питання про лібералізацію енергогалузі, яке задовольнить і європейські країни, і Росію, повідомив на прес-конференції тимчасовий повірений у справах представництва Євросоюзу в Росії Майкл Вебб.

При цьому він підкреслив, що положення "Третього енергетичного пакету", що викликають незадоволеність Росії, не підлягають перегляду. "Росії слід думати не про зміну законодавства ЄС, а про те, як найбільш ефективно працювати в рамках його положень, у тому числі і тих, що допускають тимчасові виключення", - сказав Вебб.

Представник ЄС нагадав, що ця позиція раніше була заявлена в ході зустрічі єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера і міністра енергетики РФ Сергія Шматка.

"Третій енергетичний пакет" включає 6 законодавчих актів, які передбачають обмеження на діяльність вертикально інтегрованих компаній в енергетичному секторі. Головна вимога пакету - поділ бізнесу з видобутку і постачання енергоносіїв. "Газпром" вважає, що ця міра спрямована проти нього як головного постачальника трубопровідного газу в Європу.