ua en ru

ЄС може пом'якшити санкції щодо Росії, - ЗМІ

У документі, який підготовлений в Брюсселі і буде винесений на обговорення держав-членів ЄС, пропонується обговорити нормалізацію відносин з Росією, в тому числі відновити переговори про безвізовий режим. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Як повідомляється, документ був підготовлений зовнішньополітичним відомством Євросоюзу перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС, яка відбудеться 19 січня в Брюсселі. Головною темою майбутньої зустрічі стане політика щодо Росії на середньострокову перспективу.

У документі сказано, що ЄС не може повернутися до принципів, на яких раніше вибудовувалися стосунки з Росією. У той же час, в документі пропонується поступово пом'якшувати відносини з Росією. Зазначається, що рух назустріч Росії буде залежати від повного виконання угод про перемир'я і припинення вогню в Україні.

У Брюсселі також очікують, що Росія буде виконувати свої зобов'язання щодо газового контракту з Україною і не буде перешкоджати виконанню економічних і політичних статей угоди про асоціацію між Україною та ЄС. WSJ зазначає, що незважаючи на те, що мета документа - лише позначити теми для дискусії, це стало першою серйозною спробою керівництва ЄС знизити санкційне тиск на Москву.

У документі визнається той факт, що в питанні контролю Москви над Кримом "не очікується змін у найближчій перспективі", тому ЄС повинен бути готовий пом'якшити свою позицію" у разі, якщо Росія буде дотримуватися мінські домовленості по Україні. В документі не сказано, чи будуть посилені санкції в разі, якщо ситуація в Україні не покращиться.

Дипломати ЄС виділили три напрямки, за якими можна розвивати співробітництво з Росією: міжнародна політика, торгівля і співробітництво по окремих областях.

У випадку, якщо Росія не буде перешкоджати реалізації статей угоди про асоціацію між ЄС і Україною, Брюссель може задуматися про встановлення офіційних відносин між ЄС і Євразійським економічним союзом. ЄС готовий відновити переговори про безвізовий режим з Росією. Це відбудеться в тому випадку, якщо Москва піде на компроміс з приводу вимог до європейським авіакомпаніям про надання інформації про пасажирів при перельотах через територію Росії.

Зазначимо, в проекті резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні, розроблений групою депутатів від Європейської народної партії, погоджена можливість посилення санкцій проти Росії.

Крім того, президент Європейської ради Дональд Туск заявив 13 січня, що ЄС визначить подальші кроки стосовно України і Росії в березні.