ua en ru

ЄС міг би виділити Україні до 20 млрд євро короткочасної допомоги, - Квасьнєвський

Європейський Союз міг би виділити Україні необхідні до 20 млрд євро короткочасної допомоги. Про це в ефірі польського телеканалу TVN24 заявив керівник моніторингової місії Європейського парламенту в Україні, колишній Президент Польщі Олександр Квасьнєвський.

Європейський Союз міг би виділити Україні необхідні до 20 млрд євро короткочасної допомоги. Про це в ефірі польського телеканалу TVN24 заявив керівник моніторингової місії Європейського парламенту в Україні, колишній Президент Польщі Олександр Квасьнєвський (на фото).

"Мудрість ЄС повинна полягати в тому, щоб проаналізувати ситуацію і знайти інструменти, які будуть достатньо переконливими для українців. Нашу довгострокову програму треба збагатити зрозумілою, зваженою, але водночас багатим пропозицією короткострокової допомоги. Коли я кажу про допомогу Україні, то маю на увазі великі суми. Більше десяти, а може навіть 20 млрд євро", - заявив Квасьнєвський.

Сьогодні Кваснєвський вже повідомляв, що на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі дива не станеться, так як ЄС відповідає на бажання українців і не нав'язує угод. За його словами, "Обов'язком ЄС є тримати двері відчиненими для України, не образити, не засмучувати і допомогти громадянському суспільству".

Також, Кваснєвський висловив думку, що односторонньої помилкою ЄС була зосередженість на питанні щодо звільнення Юлії Тимошенко.

Зазначимо, що Кваснєвський вважає, що ЄС повинен надати Україні більш вигідну угоду, яка допоможе економіці країни. При цьому він додав, щоб протистояти шантажу з боку Росії на адресу України, ЄС повинен вживати більш конкретні кроки, зокрема, в економічній площині.

Зазначимо, раніше єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото) заявив, що в європейські органи влади не надходили пропозиції Києва про полегшення торгового режиму для товаровиробників, які можуть постраждати від блокади з боку Росії після підписання УА.

Окремо Фюле відреагував на інформацію про те, що імплементація СА дорого обійдеться Україні. "В останні дні та години я чув різні суми, приміром про те, що Україна вимагає суми близько 20 млрд дол. щоб адаптуватися до європейських стандартів. Це нонсенс! Я не визнаю такі цифри і не розумію, звідки вони взялися!" - заявив єврокомісар, відмовившись, втім, дати свою оцінку таких витрат.

"Ми усвідомлюємо, який тиск ззовні переживає Україна, але ми віримо, що короткострокові мотиви не повинні переважувати довгострокову вигоду від партнерства з ЄС", - йдеться в спільній заяві президентів Єврокомісії та Європейської ради Жозе Мануела Баррозу і Хермана ван Ромпея.