ua en ru

ЄС хоче реформувати СОТ через торгову війну США та Китаю, - Bloomberg

ЄС хоче реформувати СОТ через торгову війну США та Китаю, - Bloomberg Фото: СОТ (ictsd.org)

У Євросоюзі побоюються, що робота Апеляційного органу СОТ може бути паралізована через позицію США

У Брюсселі у вересні выдбудуться переговори за участю представників Євросоюзу і міністрів торгівлі Сполучених Штатів і Японії, на яких обговорюватиметься ситуація в міжнародній торгівлі на тлі торгової війни США і Китаю. Про це повідомили два обізнаних чиновники, передає Bloomberg.

Крім того, ЄС незабаром має намір представити план щодо реформування Світової організації торгівлі (СОТ), щоб зробити торговельні переговори більш гнучкими, а систему вирішення торговельних спорів прозорішою, також заплановане зниження торговельних витрат.

За інформацією видання, після зустрічі у вересні заплановано ще близько десяти зустрічей на високому рівні для "зниження суперечностей в торгівлі".

Також у Євросоюзі побоюються, що робота Апеляційного органу СОТ може бути паралізована через позицію США, які з серпня 2017 року блокують кандидатури до його складу, оскільки у Вашингтоні вважають, що він при розгляді суперечок виходить за межі своїх повноважень.

Видання зазначає, що через позицію США до жовтня в Апеляційному органі можуть залишитися тільки три члени.

Також повідомляється, що Європейська комісія направила до комітету з торговельної політики документ, датований 5 липня, в якому містяться пропозиції щодо поліпшення структури і принципів роботи СОТ, що враховують зокрема й претензії США до організації.

Нагадаємо, 23 серпня Китай подав позов до Світової організації торгівлі у зв'язку зі впровадженням США ввізних мит на окремі групи товарів до 25%.