ua en ru

ЄС для відновлення економічного зростання має намір скоротити пільги та соціальні допомоги, - Медведчук

Європейський союз для відновлення економічного зростання має намір скоротити пільги і соціальні допомоги. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Так, у польському місті Криниця-Здруй відбувся економічний форум "Центральна та Східна Європа перед обличчям кризи. Локомотиви економічного зростання в регіоні", на якому провідні європейські експерти поділилися своїми прогнозами і пропозиціями.

Складність завдань, які стоять перед ЄС завдань змалював екс-комісар Єврокомісії з питань підприємництва і промисловості Гюнтер Ферхойген: "Питання конкурентоспроможності - це ключ до зростання, на якому повинні зосередитися країни Європи, це запорука виживання... Ми не можемо конкурувати дешевим працею, низькими соціальними стандартами або поганим ставленням до природи. Єдиний вихід - це найвища якість, технології та інновації".

Ферхойген пояснив, що в умовах великої заборгованості виникає проблема відсутності ресурсів для фінансування економічного зростання. Експерт абсолютно прав. Якщо ми хочемо, щоб зростання продовжилося, то виникає питання: як його фінансувати? Уряду не можуть, банки не хочуть, оскільки вони всі цілком обґрунтовано побоюються ризиків.

"Одна з слабкостей європейської економіки в тому, що наші уряди не роблять політичного вибору, а замість цього роблять борги", - вважає Ферхойген.

Крім того, як зазначив колишній польський прем'єр-міністр, радник чинного прем'єра Дональда Туска по економіці Ян Білецький, в умовах високих боргів важко приймати закони, що сприяють росту.

На думку німецького експерта, вихід тільки один: "Політики повинні позбавитися від непотрібних пільг і програм, зосередившись на потрібні речі - це освіта, професійна підготовка, створення атмосфери для інновацій". На практиці концентрація на "потрібному" означає відмову від всього "зайвого". Тобто від соціальних програм, значної частини пенсійних зобов'язань, підтримки малозабезпечених і всього іншого "баласту". Якщо ж європейські політики не підуть на такі рішучі заходи... Що ж, тоді відновлення докризової динаміки зростання об'єктивно стає неможливим.

Об'єднану Європу чекають серйозні випробування, в тому числі і на міцність їх економічного союзу.

Експерти скептично ставляться до нинішньої політики європейських лідерів, та й не так вже просто в цій ситуації запропонувати адекватну програму виходу з кризи. Але вони хоча б бачать проблему і обговорюють її. Їх українські колеги тим часом розповідають своєму народу про переваги євроінтеграції та вигоди від вступу в Зону вільної торгівлі. Не розуміючи, що, якщо Європа пропонує затягнути паски, то це стосується також і тих країн, які збираються підписати на Вільнюському саміті угоду про асоціацію.