ua en ru

Ердоган заявив про повернення до 60 тис. біженців після створення демілітаризованої зони в Ідлібі

Ердоган заявив про повернення до 60 тис. біженців після створення демілітаризованої зони в Ідлібі Фото: Реджеп Таїп Ердоган (з відкритих джерел)

Ердоган сподівається, що нової ескалації конфлікту в Ідлібі не буде

Після створення демілітаризованої зоныв північно-західній сирійської провінції Ідліб додому повернулися близько 60 тис. біженців. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, передає Daily Sabah.

За його словами, важливу роль у цьому процесі відіграє Національна розвідувальна організація Туреччини (MIT).

"Справи (в Ідлібі, - ред.), схоже, йдуть добре. Вчора повернулися додому близько 50-60 тисяч біженців. Сподіваюся, так буде і далі. Ми надаємо велике значення вилучення важкого озброєння у радикальних угруповань в Ідлібі. Більша частина тягаря лягає на плечі MIT", сказав Ердоган турецьким журналістам на борту літака на шляху до Німеччини.

Президент Туреччини висловив надію, що військової операції армії режиму в Ідлібі не буде.

"На даний момент ймовірності цього немає. Ми сподіваємося, що цього не станеться. Це обіцянка, дана нам Путіним", - заявив турецький президент.

Нагадаємо, президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган домовилися створити до 15 жовтня демілітаризовану зону в Сирії уздовж лінії зіткнення опозиції і військ режиму в провінції Ідліб. Також міністри оборони двох країн підписали меморандум про стабілізацію обстановки в зоні деескалації.

Як стало відомо 12 вересня 2018 року, Туреччина почала зміцнювати свої позиції в сирійській провінції Ідліб, яка знаходиться під контролем сил, які протислоять Дамаску. Зокрема турецькі військові зміцнили 12 блокпостів всередині Ідліб.

Як писало РБК-Украина, раніше Ердоган заявив, що наступ сирійських урядових сил у провінції Ідліб може призвести до гуманітарної катастрофи і створити загрозу для безпеки Туреччини, Європи та інших країн.

Ідліб, розташований в північно-західній частині Сирії на турецькому кордоні, багаторазово піддавався атакам з боку військових сил режиму Асада після вибуху в 2011 році громадянської війни.