ua en ru

Ердоган заявив про спробу "економічного вбивства" Туреччини

Ердоган заявив про спробу "економічного вбивства" Туреччини Фото: Реджеп Тайіп Ердоган (twitter.com/RT_Erdogan)

Ердоган заявив, що різке падіння курсу ліри до долара стало "спробою економічного вбивства" країни

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що різке падіння курсу турецької ліри до долара стало "спробою економічного вбивства" Туреччини. Про це повідомляє Reuters.

Ердоган заявив, що в країні склалася непроста ситуація після заяв з США, після яких Туреччина зіткнулася з "економічної атакою". За 15 років рівень інфляції в країні ніколи не відповідав поставленим цілям Центробанку, але після підвищення базової процентної ставки Туреччина побачить "результат незалежності" регулятора, зазначив президент.

Як зазначається Ердоган пов'язує падіння курсу ліри з операцією проти Туреччини, маючи на увазі дипломатичний конфлікт з США, який почався в середині 2017 року.

Нагадаємо, на початку вересня рівень інфляції в Туреччині досягнув найвищої за останні 15 років позначки в 17,9%. Турецьке управління статистики повідомило, що у серпні споживчі ціни зросли на 17,9% порівняно з тим же місяцем попереднього року. Це найбільший приріст з кінця 2003 року, коли у липні інфляція склала 15,85%.

Раніше Туреччина звинуватила США в прагненні до економічній війні.

Глава Мінфіну США Стівен Мнучин заявив, що проти Туреччини можуть посилити санкції у випадку, якщо американський пастор Ендрю Брансон не буде відпущений на свободу. Туреччина звинувачує Брансона в шпигунстві і спробі повалення влади. 15 серпня чергове прохання захисту про звільнення пастора з-під домашнього арешту було відхилено судом. Додамо, що Ердоган закликав турків продавати долари і євро, щоб врятувати ліру.