ua en ru

Ердоган: ситуація в Сирії знову стає критичною

Ердоган: ситуація в Сирії знову стає критичною Фото: Реджеп Тайіп Ердоган (Milos Bicanski/Getty Images)

Туреччина стягує техніку на кордон із Сирією

Ситуація в Сирії знову стає критичною, режим президента Башара Асада разом з союзниками Росією і Іраном готує великий наступ на північно-західний регіон Ідліб. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, передає агентство Anadolu.

За словами Ердогана, "сьогодні ситуація в Сирії знову стає критичною. Режим Асада разом з союзниками готує великий наступ на Ідліб - один з останніх притулків трьох мільйонів сирійців".

Президент Туреччини заявив, що Анкара доклала зусиль по формуванню зони деескалації на північному заході Сирії. Зокрема, були створені 12 спостережних пунктів ЗС Туреччини з метою моніторингу реалізації досягнутих домовленостей.

Нагадаємо, раніше Ердоган заявив, що наступ сирійських урядових сил у провінції Ідліб може призвести до гуманітарної катастрофи і створити загрозу для безпеки Туреччини, Європи та інших країн.

Радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон сказав, що США, Британія і Франція домовилися що новий випадок застосування хімічної зброї сирійським урядом призведе до набагато більш жорсткого відповіді" порівняно з попередніми авіаударами.

4 вересня Росія відновила авіаудари в Сирії. У свою чергу Туреччина і Німеччина повідомили РФ про те, що вважають авіаудари по провінції Ідліб помилкою, а можливе захоплення регіону - катастрофою.

Раніше газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомляла, що президент Сирії Башар Асад дозволив урядовим військам застосувати хлор в ході операції по "звільненню від терористів" провінції Ідліб.

Як відомо, США завдали попередній ракетний удар по Сирії 14 квітня. В операції брали участь також Великобританія і Франція.