ua en ru

Ердоган вирушив у країни Перської затоки через кризу навколо Катару

Ердоган вирушив у країни Перської затоки через кризу навколо Катару Фото: Реджеп Таїп Ердоган (miniszterelnok.hu)

Він намагатиметься врегулювати кризу навколо Катару, що є союзником Анкари

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вирушив у дводенний візит до низки держав Перської затоки в намаганні врегулювати кризу навколо Катару, що є союзником Анкари. Як заявив він перед початком подорожі, ніхто не зацікавлений, щоб ця криза тягнулася далі, передає "Радіо Свобода".

За словами турецького президента, "вороги" намагаються "роздмухати напруженість поміж братами" в регіоні. При цьому Ердоган додав, що "велику роль" у врегулюванні має відіграти Саудівська Аравія, що фактично була головним ініціатором кризи, - і при цьому утримався від її критики.

Відповідно до плану подорожі, Ердоган має відвідати Саудівську Аравію й зустрітися з її королем Салманом, а також прибути до Кувейту - держави в регіоні, що не залучена до кризи і теж намагається бути посередником у її врегулюванні. У понеділок він має завершити візит у самому Катарі.

Як відомо, криза спалахнула, коли Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Бахрейн і Єгипет перервали дипломатичні і торговельні зв’язки з Катаром, звинувативши цю державу у фінансуванні ісламістських екстремістів і в надто тісних зв’язках із Іраном, їхнім провідним регіональним суперником. До цих чотирьох держав долучилися ще кілька, запровадивши щодо Катару менш суворі санкції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що країни Перської затоки - Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн і Єгипет - скоротили кількість вимог до Катару і закликали країну виконати їх, однак не визначили конкретних термінів.