ua en ru

Енергетики звернуться до Яценюка про переведення підприємств ПЕК на касовий метод нарахування ПДВ

Рада Оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ) звернеться до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з пропозицією внести зміни до Податкового кодексу в частині особливостей адміністрування ПДВ підприємств паливно-енергетичного комплексу. Таке рішення було прийнято на позачерговому засіданні Ради.

Рада вважає за необхідне дозволити підприємствам галузі реєстрацію податкових накладних при від'ємному значенні коштів на спецрахунку ПДВ, а також перевести підприємства ПЕК на касовий метод податкового обліку.

За словами членів ради ОРЕ, проблемна ситуація, що склалася у новій системі податкового адміністрування підприємств ПЕК, загрожує енергогалузі фінансовим колапсом і вимагає негайного вирішення. При введенні електронного адміністрування ПДВ не було враховано системні проблеми енергогалузі - хронічні неплатежі і зростаюча кругова заборгованість, які не дозволяють нормально проводити розрахунки в новій системі.

Через багатомільйонну заборгованість ДП "Енергоринок" перед енергогенеруючими компаніями, а також відсутність обігових коштів на рахунках вугільних підприємств, вже сьогодні ПАТ "Центренерго" та ПАТ "Донбасенерго" не мають коштів для депонування на спецрахунку ПДВ і не можуть реєструвати податкові накладні. У свою чергу, "Енергоринок" для внесення коштів на свій ПДВ-рахунок змушений вилучати оборотні кошти пропорційно у всіх компаній ринку енергетики.

Як зазначалося, ця ситуація привела до того, що енергогенерація недоотримала у липні понад 400 млн грн за відпущену електроенергію, і цей борг найближчим часом зросте в рази. За словами членів Ради, левова частина коштів, які генеруючі компанії отримають на придбання вугілля, буде вимита з обігу за рахунок депонування на спецрахунках ПДВ.

"Ми ж всі в одному ланцюжку. А проблеми вимивання обігових коштів у ринку - це вантаж на всіх учасників ринку. Це сніжний ком, тому цю проблему потрібно якимось чином врегулювати", - вважає заступник гендиректора ПАТ "Центренерго" Олена Волошина.

"Споживачі не розраховуються з обленерго, обленерго - з ринком, ринок - з генерацією, генерація - з шахтарями. Далі проблеми йдуть у зворотному порядку. Шахтарі не можуть виписати податкові накладні генерації, генерація - ринку, ринок - обленерго, обленерго - споживачеві. На якомусь етапі вирішили, що ринок буде витягувати ці гроші із загального котла і класти собі їх на рахунок електронного депонування. До чого це призведе? До того, що генерація 100% розрахунків отримувати не буде, до того, що вже і "Енергоатом" не зможе зареєструвати податкові накладні та ринок повинен буде взяти ще більше грошей. Це сніжний ком, який призведе до краху ринку дуже швидко", - каже у свою чергу заступник директора з правового забезпечення ПАТ "Донбасенерго" Артем Горянін.

За словами учасників енергоринку, через ситуацію з круговою заборгованістю в галузі, підприємства ПЕК можуть нормально працювати тільки за умови реєстрації накладних навіть при негативному значенні коштів на спецрахунку, а також касового методу податкового обліку, який передбачає нарахування ПДВ по факту надходження коштів.

"Гроші є - податки нарахували, грошей немає -- податків теж немає", - підкреслив заступник головного бухгалтера ДП НАЕК "Енергоатом" Віктор Гайдуков.

Нагадаємо, з 1 липня 2015 року вступила у силу система електронного адміністрування податку на додану вартість. Згідно з новими правилами, підприємства енергогалузі зобов'язані нараховувати ПДВ за "першою подією" - відразу ж після відпуску електроенергії, не чекаючи надходження коштів від споживачів. Через системні неплатежі у галузі, три місяці роботи підприємств ПЕК у новій системі призвели до критичного вимивання обігових коштів у всього ланцюжка підприємств - виробників вугілля до генерації.