ua en ru

Експерти вважають цілком законними спроби інвентаризації майна титанових ГЗК

Генеральний директор компанії "Велта" Андрій Бродський вважає, що спроби провести інвентаризацію майна Вільногірського і Іршанського гірничо-збагачувальних комбінатів, що згадуються в пресі, не є рейдерством. На його думку, рейдерським захопленням називається обмеження доступу державних менеджерів до держпідприємств.

"Можливо, мені як одному з учасників ринку не зовсім коректно давати коментарі з цього приводу, але у мене болить душа за галузь і за кілька тисяч людей, які працюють в ній. Хочу відзначити парадоксальність ситуації, коли держава, яка на сьогодні є законним власником Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів, не має права розпоряджатися своїм майном", - зазначив Бродський.

Гендиректор "Велты" звернув увагу, що мало хто з експертів не підняв важливі питання, які накопичилися за час оренди майнових комплексів комбінатів. Серед проблем Бродський згадав такі: "По-перше, були практично повністю витрачені сировинні запаси на родовищах. За моєю оцінкою, сировинної бази на Вільногірський Гзк залишилося на 3-4 роки роботи - це без малого 5 тис. безробітних через 3 роки, а на Іршанському ГМКа - на 7-8 років. За 10 років оренди не було створено жодного нового гірничо-збагачувального комбінату на інших родовищах.

По-друге, на Вільногірському гірничо-металургійному комбінаті 10 років простоює... металургія. Виявилося, що минулого орендаря вивозити сировину для металургії в Росії було набагато вигідніше, ніж переробляти на самому комбінаті в Україні. Наша країна вже втратила дуже серйозного кінцевого продукту, наприклад, оксиду гафнію, втратила міжнародні ринки і відповідно значні надходження валютної виручки".

Нарешті, експерт заявив: "Я вважаю, що державна компанія, яка з 5 вересня офіційно керує двома підприємствами, повинна в терміновому порядку розробити інвестиційну програму по збереженню робочих місць, створення нових виробничих потужностей замість исчерпывающихся родовищ і відродження гідрометалургійного комплексу. Титановий комплекс зобов'язаний працювати в інтересах країни, особливо в такий складний період".