ua en ru

Експерти розповіли, як прискорити прихід іноземних інвестицій в Україну

Експерти розповіли, як прискорити прихід іноземних інвестицій в Україну Фото: інвестиції (Pixabey)

Експерти впевнені, що Україна може бути привабливою для тих інвесторів, які зацікавлені в довгостроковому інвестуванні

Закордонні бізнесмени збільшують кількість інвестицій в Україну, проте український банківський сектор залишається малопривабливим для іноземних інвесторів. Про це заявила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, коментуючи ситуацію з припливом закордонного капіталу в Україну, повідомляють українські ЗМІ.

Експерт зазначила, що якщо в країні не привабливі банки, то страждає вся реальна економіка, яка не одержує необхідний для розвитку ресурс.

"Так буде продовжуватися до тих пір, поки інвестори і кредитори залишаються незахищеними. Неможливість перевірки інформації про позичальника та заставного майна підвищує ризик банків на стадії видачі кредиту. Процедури банкрутств, які в Україні використовуються для ухилення від виконання зобов'язань перед кредиторами, далекі від досконалості", - пояснює Коробкова.

У свою чергу, СЕО Альфа-Банку Україна Іван Свитек впевнений, що інвестиції в банківський сектор окупляться сторицею, адже на інших галузях економіки вони відображаються з мультиплікатором.

"Долар, вкладений в капітал, дозволяє банкам забезпечувати до десяти доларів кредитної підтримки економіки. Тому значення інвестицій в українські банки не можна недооцінювати. Проте мізерність прямих іноземних інвестицій в інші галузі відображає численні системні проблеми українського ринку, з якими стикаються банки: відсутність верховенства закону і гарантій недоторканності інвестицій, порушення конкурентного середовища, обмеження на транскордонний рух капіталу", - говорить Іван Свитек.

Голова Ділової ради "Україна-Ізраїль" Олександр Павлов також вважає, що приплив банківського капіталу благотворно вплине на розвиток основних галузей економіки, дозволить модернізувати її і створити нові робочі місця, поліпшити добробут людей.

"Для сьогоднішньої України капітал потрібен для різного роду інфраструктурних проектів - загальнонаціональних і місцевих, для експортно орієнтованих галузей промисловості і сільського господарства, для модернізації економіки, медицини в цілому, для реалізації сучасних ресурсо- і енергозберігаючих програм. Це дозволить створити нові робочі місця, провести швидку модернізацію економіки, скоротити витрати сировини і енергії, згенерувати нові доходи, швидше розрахуватися з внутрішніми і зовнішніми боргами, фінансово забезпечити соціальні та пенсійні програми. І в цілому підвищити добробут та економічну незалежність держави", - вважає Олександр Павлов.

Проте, експерти впевнені, що Україна може бути привабливою для тих інвесторів, які зацікавлені у довгостроковому інвестуванні, вважає голова правління "Правекс-Банку" Тарас Кириченко.

"Український банківський сектор може бути привабливий для тих гравців, хто хоче зробити ставку на Україну і її зростання в макроперспективі, або для тих, хто хоче спробувати спеціалізовані бізнес-моделі, наприклад, пов'язані з інтернетом, аграрним бізнесом, малим бізнесом і так далі. Купівля банку - це дуже дороге задоволення і серйозна інвестиція, і ті, хто буде проводити операції з купівлі банків на українському ринку, стануть серйозними гравцями, зацікавленими в довгостроковій інвестиції", - говорить Кириченко.

Також ЗМІ нагадують, що в рейтингу Світового банку "Ведення бізнесу" Україна займає 150-е місце за показником "врегулювання неплатоспроможності", оскільки процедури банкрутства тривалі (2,9 років у розвинених країнах), дорогі (42% вартості майна боржника витрачається на процедури банкрутства; у розвинених країнах - 9,1%), а також неефективні (сума відшкодування кредиторам становить 7,5%, у розвинених країнах - 73%)

"Поступове поліпшення якості кредитних портфелів банків збільшить привабливість банківського сектору України для іноземних інвесторів. Однак для цього потрібен час. На даний момент банки повинні показати, що вони засвоїли уроки минулих криз і докладають достатньо зусиль для зміцнення своєї фінансової стабільності", - підкреслила Коробкова.

Нагадаємо, за словами президента Петра Порошенка, земельний ринок і приватизація - два надійних способи швидко залучити в Україну гідний обсяг інвестицій.