ua en ru

Експерти прогнозують швидку ліквідацію компанії "БРСМ-Нафта"

Експерти вважають, що ситуація, яка склалася навколо "БРСМ-Нафта", є неприпустимою. Єдиним рішенням подібної ситуації може стати лише вольове рішення відповідних державних відомств про припинення діяльності компанії з подальшим продажем її активів і відшкодуванням збитків державі. Про це йдеться в матеріалі видання "Капітал".

Так, президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук вважає, що ситуація, яка склалася навколо "БРСМ-Нафта", є неприпустимою.

У статті йдеться про те, що, незважаючи на численні порушення в діяльності компанії "БРСМ-Нафта" на ринку: нелегальне виробництво фальсифікату, забруднення навколишнього середовища, порушення технологічних норм виробництва палива, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, причетність до втечі влади, і багато іншого, компанія успішно продовжує свою роботу на ринку України. Крім того, "БРСМ-Нафта" скуповує все нові і нові активи - у Львівській, Харківській, Київській та інших областях.

"Історія з компанією "БРСМ" не змогла б повторитися ні на одному цивілізованому ринку в Європі, але можлива на українському ринку, не зважаючи на всі вищезазначені порушення і людські жертви, компанія продовжує вести діяльність на теренах нашої країни", - підкреслюється в матеріалі.

Відзначається, що, незважаючи на те, що сьогодні ситуацією навколо компанії БРСМ займається велика кількість контролюючих органів і відомств, тим не менш, результатів розслідування не видно - ніхто з окремо взятих відомств не готовий брати на себе відповідальність підведення логічного підсумку.

Експерти вважають, що необхідно створити тимчасову слідчу комісію, за допомогою консолідації зусиль усіх відомств, щоб привести розслідування ситуації навколо БРСМ-Нафта до логічного завершення.

Показником результативності цієї колегіальної слідчої комісії, вважає ряд експертів, має стати покарання менеджменту і фактичних власників компанії - Едуарда Ставицького і Андрія Біби, а також заборону на здійснення підприємницької діяльності цими особами в майбутньому.

Також, на думку експертів, необхідно застосувати жорсткі санкції і в першу чергу обмежити або навіть припинити подальшу діяльність компанії на ринку.

Для того, щоб відшкодувати збитки, які компанія БРСМ завдала державі своєю протиправною діяльністю - необхідно заарештувати їх майно і продати з аукціону, а виручені гроші направити на відшкодування збитків держбюджету.

Подібні кардинальні заходи, впевнені експерти, назавжди зарадять розвиток тіньового бізнесу на ринку нафтопродуктів країни.

Видання нагадує, що людські жертви на нафтобазі БРСМ - не єдині людські життя на рахунку компанії. У 2014 р. стався вибух на АЗС "БРСМ" на трасі біля Переяслава-Хмельницького, в результаті якого загинули 6 осіб і 6 були поранені. Ще один вибух на АЗС "БРСМ" стався місяцем раніше в Голосіївському районі Києва, а в грудні минулого року прогримів вибух на проспекті Ватутіна.

Збитки, завдані державному бюджету внаслідок несплати податків компанією "БРСМ-Нафта", тільки за останній рік склали 700 млн грн.

Завдяки виробництва контрафакту, за словами директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, компанія успішно демпінгувала і ухилялася від сплати податків. "8-9 з 20 гривень на літрі бензину - це безпосередньо податки. При виробництві контрафакту компанія не платить податки. За нашими розрахунками, за 2014 рік і 4 місяці 2015 року БРСМ випустила близько 100 тисяч тонн контрафактної продукції, а це 700 мільйонів гривень. Це великі гроші, особливо в період кризи. Цих грошей вистачало, щоб віддавати частину прибутку "покровителям" за свій захист", - говорить Куюн.