ua en ru

Експерти: підвищення соцстандартів не прискорить інфляцію

Експерти: підвищення соцстандартів не прискорить інфляцію Фото: есперти позитивно оцінили підвищення соцстандартів

Якість життя українців цей крок теж не поліпшить

Прийняте Верховною Радою рішення про підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати не спричинить за собою зростання рівня інфляції в країні. Таку думку РБК-Україна висловили експерти.

Так, на думку головного фінансового аналітика рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталія Шапрана, підвищення соціальних стандартів навряд чи істотно поліпшить якість життя українців, але дозволить зупинити зниження ВВП.

"Не думаю, що це підвищення є кардинальним і істотно поліпшить стан нашої економіки, але поступово ту ліквідність, яка накопичена в держсекторі, потрібно впорскувати в економіку для того, щоб зупинити зниження ВВП",- заявив Шапран.

Що ж стосується зростання рівня інфляції, то, на думку експерта, цього швидше сприяє підвищення тарифів.

"13% - це несуттєве підвищення, тим більше воно стосується в основному бідних верств населення. Тому я не думаю, що це надасть кардинальне значення на інфляцію. На інфляцію будуть надавати тарифи на електроенергію, комунальні платежі... Підвищення соціальних стандартів на тлі зростання комунальних платежів майбутнього є необхідністю",- підкреслив аналітик.

Про необхідність підвищення соціальних стандартів говорить і член ради Незалежної асоціації банків України економіст Віктор Лисицький.

За його словами, сьогодні на казначейських рахунках країни накопичилося достатньо коштів для прийняття такого рішення.

"На казначейському рахунку було понад 45 мільярдів гривень. Безумовно доцільно підвищення соціальних стандартів. Як проживають у нас п'ять мільйонів людей, я просто не уявляю. Те, що потрібно піднімати - тут немає питань", - сказав він.

У той же час колишній заступник голови правління Національного банку України Олександр Савченко допускає, що підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати вплине на рівень інфляції в країні, але в нинішніх умовах це необхідність.

"Звичайно потрібне рішення. І потрібно навіть більше піднімати, до 50%. На інфляцію це вплине, але потрібно вибирати з двох зол менше", - зазначив Савченко.

17 вересня Верховна Рада України ухвалила проект Закону №3060 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати). Відповідний проект закону проголосувало 340 народних депутатів при 226 мінімально необхідних.