ua en ru

Рада схвалила збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати

Рада схвалила збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати Фото: Верховна Рада України

"За" проголосувало 340 нардепів

Верховна Рада України схвалила проект Закону №3060 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати) . Відповідний проект закону підтримало 340 народних депутатів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Украіна.


Так, законопроектом пропонується з 1 вересня 2015 року за рахунок перевиконання дохідної частини загального фонду державного бюджету на 24,6 млрд. грн підвищити прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату з відповідним збільшенням видатків на оплату праці, пенсійне забезпечення, допомоги сім'ям з дітьми та одноразові допомоги, стипендії аспірантів і докторантів, а також здійснити підвищення з 1 вересня 2015 року на 13% мінімальних ординарних академічних стипендій, соціальних стипендій учням професійно-технічних і студентам вищих навчальних закладів та вирішення інших першочергових питань.

Так, доходи державного бюджету пропонується збільшити на 14,3 млрд. грн., в т.ч. по загальному фонду на 16,4 млрд. грн. та спрямувати на фінансування збільшення соцстандартів, національну безпеку та оборону, погашення заборгованості по тарифам для населення тощо.

"Зазначений ресурс пропонується спрямувати за наступними напрямами. Майже 10 млрд гривень за прискорення підняття соцстандартів з 1 грудня до 1 вересня 2015 року. Мінімальна заробітна плата зросте до 1378 гривень із 1218 гривень, прожитковий мінімум на одну особу - до 1330 гривень, тобто обидва показники зростуть на 13 відсотків. Розмір мінімальної пенсії зросте до понад 1074 гривень. Збільшиться і допомога і стипендія",- розповіла міністр фінансів Наталія Яресько.

Також, за словами урядовця 2,7 млрд гривень буде спрямовано на погашення заборгованості населення по тарифам, 0,9 млрд гривень - оборону та правоохоронну діяльність, 0,3 млрд гривень - поповнення резервного фонду тощо.

Нагадаємо сьогодні в ході пленарного засідання Верховна Рада затвердила законопроекти Кабміна, необхідні для реструктуризації.