ua en ru

Експерти оцінили діяльність Гонтарєвої на посаді голови НБУ

Експерти оцінили діяльність Гонтарєвої на посаді голови НБУ Фото: експерти оцінили роботу Гонтарєвої

Взаємовідносини з МВФ залежать від наступника Гонтарєвої

У роботі глави Національного банку Валерії Гонтарєвої, яка подала заяву про відставку, були як плюси, так і мінуси. Про це в коментарі РБК-Україна заявили профільні експерти.

Зокрема, керуючий партнер Capital Times Ерік Найман упевнений, що діяльність Гонтарєвої заслуговує скоріше негативної оцінки.

"Вона занадто довго вчилася. Це була недозволена розкіш для України мати непрофесійного банкіра у владі Нацбанку", - заявив Найман.

За його словами, чистка банківської системи, яку Валерія Гонтарєва вважає однією з головних своїх заслуг, була неефективною, тому що від неї постраждали в першу чергу не "погані банкіри", а фізособи та підприємства, які тримали депозити в цих банках.

Що стосується перемоги над інфляцією, то тут, на думку Наймана, більше позначилися суто ринкові чинники, а золотовалютні резерви поповнилися в основному за рахунок кредитів від Міжнародного валютного фонду.

У свою чергу, шеф-редактор видання Finclub Руслан Чорний відзначив позитив від розчищення банківської системи Валерією Гонтарєвою.

"Справді, було виведено дуже багато банків, які або займалися не банківською діяльністю і були фактично "мийками", або банками, які не мали можливості докапіталізації", - зазначив Чорний.

При цьому обидва експерти підкреслили значимість кандидатури наступного глави Нацбанку для подальших взаємовідносин з МВФ.

"Якщо людина буде з ринку з хорошим професійним досвідом роботи, то проблем не буде. Якщо ж МВФ побачить загрозу незалежності НБУ і що буде загроза включення друкарського верстата, то, звичайно, це призведе до розриву відносин України і МВФ", - сказав Ерік Найман.

Нагадаємо, Гонтарєва вже запропонувала Порошенко кілька кандидатур на посаду глави НБУ.