ua en ru

Експерти назвали блефом заяви Міллера про будівництво "Турецького потоку"

Заяви "Газпрому" про плани відмовитися від транзиту газу через Україну до 2020 р. та анонсування будівництва газопроводу через Туреччину ("Турецький потік") є блефом. Такої думки дотримуються експерти ринку, зазначивши, що Єврокомісія засумнівалася як в економічній доцільності такої схеми, так і в тому, що "Газпром" готовий заради "Турецького потоку" зруйнувати свою репутацію надійного постачальника.

Нагадаємо, що перший візит у Росію нового європейського парламентера з енергетики, віце-президента ЄК Мароша Шефчовича дав формальний старт нового раунду газових переговорів, за якими, на думку експертів, світ буде спостерігати в найближчі роки. Глава "Газпрому" Олексій Міллер представив Шефчовичу підхід, яким буде керуватися "Газпром". За словами Міллера, "Газпром" збирається до 2020 року повністю відмовитися від транзиту через Україну, перекинувши обсяги на "Турецький потік". До цього моменту європейці повинні побудувати газопроводи, які дозволили б їм забирати російський газ у західній Туреччині, а не в Центральній Європі, як зараз. ""Турецький потік" є єдиним маршрутом, по якому можуть поставлятися 63 млрд кубометрів російського газу, що йдуть зараз поки транзитом через Україну, інших варіантів немає",- заявив Міллер. За його словами, європейці повинні почати будувати газопроводи "прямо сьогодні", інакше "ці обсяги газу можуть опинитися на інших ринках".
Учасники ринку відзначають, що хоча така ультимативна позиція навряд чи стала новиною для Шефчовича, після зустрічі він активно демонстрував здивування.

"Сьогодні ми дізналися, що той газ, який йде транзитом через Україну, буде перенаправлений в новий трубопровід. Чесно кажучи, я був дуже здивований цьому оголошенню, оскільки я приїхав сюди вивчити можливості для Південно-Східної Європи після скасування проекту South Stream",- сказав він. Шефчович підкреслив, що 63 млрд кубометрів - це великий обсяг газу, який, напевно, не потрібен ні Туреччині, ні країнам Південно-Східної Європи". Що стосується поставок в Центральну Європу, то, на думку віце-президента ЄК, слід знайти "економічно обґрунтоване рішення. Шефчович дав зрозуміти, що ідея "Газпрому" про продаж 50 млрд кубометрів газу європейцям в західній Туреччині "навряд чи буде працювати", хоча ЄК і готова обговорювати її.

Для цього Росія зможе брати участь у діяльності робочої групи, в яку входять представники колишніх країн-учасниць South Stream.

Заступник голови Єврокомісії зробив і інше, ключове заяву: ідея "Газпрому" відмовитися від транзиту через Україну "завдає шкоди іміджу компанії як надійного постачальника", оскільки "в контрактах завжди вказуються місця доставки газу - і це не межа між Туреччиною та Грецією". Зараз "Газпром" за контрактами з європейськими споживачами повинен доставити газ у певні пункти здачі в Європі. З хаба в західній Туреччині це зробити неможливо, і, якщо ЄС не погодиться будувати додаткові газопроводи, а "Газпром" припинить транзит через Україну, монополія порушить контрактні зобов'язання більш ніж на 40 млрд кубометрів в рік. Досі за 30 років поставок російського газу в Європу масштабних перебоїв не відбувалося, і питання, якою мірою "Газпром" на ділі готовий порушити контракти, залишається відкритим.

Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз України" В'ячеслав Соболєв вважає, що шанси побудувати обхідний газопровід навколо України у Росії малі. "Економіка Росії сьогодні не в найкращому стані. Тим більше, що коштувати він буде набагато дорожче, ніж той же South Stream", - говорить В'ячеслав Олександрович Соболєв. На його думку, це не найшвидший і оптимальне рішення питання для Росії. А Україні слід зосередитися на забезпеченні стабільного транзиту газу в Європу і проводити модернізацію української ГТС із залученням європейських партнерів. "Ми повинні забезпечити надійну роботу компанії і європейські споживачі газу це оцінять", -говорить експерт нафтогазової галузі В'ячеслав Олександрович Соболєв

На думку учасників ринку, загроза Міллера перекинути газ на інші ринки" виглядає блефом, оскільки в 2014 р. "Газпром" добув мінімальний обсяг газу за всю свою історію саме тому, що не зміг продати більше. Експерти відзначають, що вільні видобувні потужності компанії (більше 150 млрд кубометрів на рік) дозволяють забезпечити будь-які нові напрямки експорту, в тому числі в Китай. "Іншими словами, у компанії немає можливості продати ці 40 млрд кубометрів на альтернативному ринку, і поки заяви глави "Газпрому" слід, що монополія теоретично готова втратити більше 10 млрд дол. річної виручки заради "Турецького потоку", - впевнені учасники енергоринку.