ua en ru

Експерти: Касовий метод нарахування ПДВ для підприємств ТЕК не сприяє вимиванню обігових коштів

Норма про введення касового методу формування податкових зобов'язань у платників ПДВ (за фактом оплати, а не за фактом відвантаження товару) для підприємств енергетичної галузі, яка міститься в альтернативному мінфінівському законопроекті змін до Податкового кодексу, виглядає логічно і в значній мірі вирішує проблему вимивання обігових коштів у енергокомпаній. Про це повідомив експерт Реанімаційного пакету реформ (РПР), партнер Kesarev Consulting Михайло Соколов.

"Де-факто, енергокомпанії мають гроші тоді, коли платники сплачують. Це і відбувається з великими затримками. Незрозуміло, коли власне у них (підприємств енергетики, - ред.) настає момент поставки товару. Електрика подається весь час. У їх випадку касовий метод дійсно виглядає логічно, і це вирішує проблему вимивання їхніх коштів. Вони, таким чином, повинні депонувати кошти, виписувати накладні тоді, коли отримують гроші. Звичайно, для них це істотні полегшення", - вважає експерт.

На думку Директора Інституту соціально-економічної трансформації, експерта групи "Податкова реформа" Реанімаційного пакету реформ Іллі Несходовського, перехід на касовий метод є достатнім для того, щоб бюджет не втрачав надходжень, і разом з тим вирішувалися проблеми енергогалузі, які виникли після введення системи електронного адміністрування ПДВ.

"Реалізація через касовий метод є достатньою для того, щоб бюджет нічого не втрачав. Але це також є позитивним у тому контексті, що не будуть вимиватися обігові кошти у підприємств енергетики, які страждають через те, що вони відпускають товар, а оплата за нього здійснюється з величезною відстрочкою. Вимивання ж оборотних коштів призвело б до того, що у них не буде грошей, щоб придбати собі сировину", - підкреслив Ілля Несходовський.

При цьому експерти припускають, що проект ліберальної податкової реформи в цілому зазнає істотних змін між першим і другим читанням.

"Звичайно ж, буде досить велику кількість поправок внесено у другому читанні. І зараз вже сам комітет говорить про те, що багато-що ще будуть переглядати. Тому в будь-якому випадку з впевненістю можна говорити, що якщо він буде прийнятий у другому читанні як закон в цілому, то ця редакція буде відрізнятися від тієї, яка на даний момент зареєстрована у ВР", - зазначив Михайло Соколов.

Як повідомлялося в ЗМІ, недосконалість нової системи електронного адміністрування ПДВ стала проблемою для цілих галузей. Зокрема, в енергетиці її введення призвело до критичної фінансової незбалансованості енергоринку, що загрожує обернутися фінансовим колапсом для енергетичної галузі та відсутністю коштів у енергогенеруючих компаній на закупівлю вугілля. Зазначалося, що вже у вересні через взаємні неплатежі у галузі ДП "Енергоринок" не отримав податкового кредиту на 420 млн грн і змушений вимивати ці гроші обороту енергогенеруючих компаній. На думку енергетиків, система електронного адміністрування ПДВ в існуючому вигляді не застосовується для енергогалузі та вимагає якнайшвидшого коригування. Відповідні зміни були внесені в проект податкової реформи "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації", зареєстрованого в парламенті.

Раніше сьогодні спікер ВР Володимир Гройсман доручив апарату парламенту організувати проведення спільної наради з представниками фракцій, парламентського комітету з питань податкової і митної політики і Кабінету міністрів для вироблення єдиного підходу щодо податкової реформи.