ua en ru

Експерт: ювілей Шевченка міг би об'єднати українців

Опозиція і активісти Майдану поки що не налаштовані на конструктивний діалог з владою та суспільством. Причому мова йде не тільки про політичний діалог, який сприяв би вирішенню ситуації в країні - ігноруються навіть ідеї, що об'єднують українців. Таку думку висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко.

"З перших днів нового року в країні почалася підготовка до масштабного святкування 200-річчя з дня народження генія української культури, літератури, живопису та, по суті, ідеолога державності України Тараса Григоровича Шевченка. У Києві, наскільки я знаю, у складанні плану святкувань активну участь взяв Гуманітарний громадська рада при КМДА, столична влада проводить круглі столи з письменниками, науковцями. Однак і інтелектуальна частина Майдану, і опозиція, яка позиціонує себе патріотами України, на превеликий жаль, самоусунулися від будь-якої участі у процесі", - зазначив Черненко.

На його думку, це свідчить про те, що опозиція і актив Майдану захопилися боротьбою з владою настільки, що не налаштовані на конструктив навіть у питаннях, які носять явно об'єднуючий характер.

"Здавалося б, що може згуртувати український народ - незалежно від місця проживання, політичних, релігійних поглядів, ніж ювілей Кобзаря? У Росії святкування дня народження Олександра Сергійовича Пушкіна стало об'єднавчою ідеєю. В Україні - на жаль - теперішня політична доцільність для окремих груп політиків виявилася важливіше дійсно національної ідеї", - сказав Черненко.

На думку експерта, "патріотом України є не той, хто раз у році 9 березня йде мітингувати до пам'ятника Кобзареві, а потім 365 днів розповідає з трибуни, який він патріот. А той, хто працює на культуру, економіку та науку своєї країни. У тому числі актуалізує шевченківське спадщина як одна з підстав становлення нового покоління українців, для яких незалежна Україна буде Батьківщиною з великої літери", - зазначив експерт.

Нагадаємо, що Указом Президента України Віктора Януковича 2014 р. оголошений в Україні Роком Тараса Шевченка. У рамках реалізації завдань глави держави столична влада розробила план мистецьких та культурно-освітніх заходів, присвячених святкуванню 200-річчя Кобзаря. Як зазначив в.о. голови КМДА Анатолій Голубченко, творчість Тараса Шевченка давно стала частиною всесвітньої культурної спадщини.

"Нам важливо побачити, зрозуміти і прийняти справжнього Шевченка. Тоді його не потрібно буде штучно осучаснювати. Шевченко і без того сучасний і актуальний, подібно іншим видатним особистостям позачасового загальнолюдського масштабу, - зазначив Голубченко. - В основі педагогічної та просвітницької роботи повинно лежати прагнення уникнути шаблонних трактувань творчості Тараса Шевченка і його ролі в культурі і історії".