ua en ru

Експерт розповів про можливі зловживання під час аукціонів "Енергоатому"

Експерт розповів про можливі зловживання під час аукціонів "Енергоатому" Фото: "Енергоатом" (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Експерт вважає, що у ситуації, що склалась, крім учасників, винен ще й аАукціонний комітет

Регламент проведення аукціонів "Енергоатому" має явні механізми зловживання. Подібні схеми вже використовувалися зацікавленими особами на "Центренерго".

Про це заявив експерт коаліції "Енергетичні реформи" Ілля Популях на своїй сторінці у Facebook.

"Механізм майже ідентичний, через аукціони, правила для яких встановив КМУ та Аукціонний комітет. Якщо правила проведення аукціонів ще адекватні, то в регламенті зашиті механізми зловживання: 1) право на зустрічні заявки; 2) право об'єднувати лоти в пакети під час проведення аукціонів. При цьому розмір пакету може бути будь-яким", - зазначив експерт.

За його словами, це можна зробити, коли продавець виставляє завищену стартову ціну (щоб ніхто точно не погодився почати торги по ній) та ставить високу гарантію (до 25%).

Таким чином продавець створює бар'єри входу на аукціон для небажаних покупців і отримує контроль над аукціоном в наступному етапі - етапі зустрічних пропозицій.

"Тут як продавець, так і покупець можуть давати зустрічні пропозиції і самі виставляти як ціну, так і пакет лотів. Ціна звичайно ж буде нижче стартової. Покупець може проігнорувати всі пропозиції та не продати нічого або може прийняти будь-яку зустрічну пропозицію. Продавець також може об'єднати лоти в великі пакети лотів, щоб учасники, які не дали гарантії на весь обсяг (пам'ятаємо, що гарантія йде від завищеної стартової ціни) не змогли конкурувати, коли почнеться торг за великий лот", - пояснив Популях.

Він вважає, що далі декілька годин імітуються зустрічні пропозиції, які поступово зближуються у покупця і продавця, після чого приймається заявка по низькій ціні. Інші учасники, якщо такі будуть, не зможуть конкурувати за великий лот, і "аукціон успішно проведений, а договірняк легалізований".

На його думку, зимою це, ймовірно, робив "Центренерго", а зараз, скоріш за все, "почав робити "Енергоатом". Експерт вважає, що винен у ситуації, що склалась, крім учасників, ще й безпосередньо Аукціонний комітет.

"Вони зобов'язані робити моніторинг за проведенням аукціонів. Вони погоджують зміни до Регламенту (в якому "зашиті" описані вище "можливості". Вони знали про існування цієї проблеми, як мінімум починаючи з лютого", - додає експерт.

На його думку, в цій ситуації слід:

  • обмежити максимальний обсяг пакету лотів;
  • прибрати зустрічні заявки (зробити звичайний аукціон на підвищення).

"Перше зменшує можливості змови, друге їх прибирає. Звичайно, деякі учасники таких аукціонів не користуються такими можливостями і продають чесно, а біржа, де проходять торги, не винна у договірняках учасників, адже є просто майданчиком, що працює по затвердженим правилам", - пояснив Популях.

За його словами, притягнути до відповідальності учасників неправомірних аукціонів, ймовірно, не вийде.

"Учасники діють відповідно до нормативів, а пояснення таким результатам торгів знайти завжди можна, було б бажання. Висновок - регуляторну діру в нормативці треба закрити", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що Коломойський на схемах в "Центренерго" заробляв $1,2 млн на добу.

Крім того, зазначалося, що Ігор Коломойський та Віктор Медведчук разом заробляли на схемі постачання російського вугілля державній компанії "Центренерго".