ua en ru

Екс-глава литовського МЗС призначений спеціальним представником Євросоюзу в Афганістані.

Колишній глава литовського МЗС Вігаудас Ушацкас призначений спеціальним представником Євросоюзу в Афганістані і керівником місії ЄС в цій країні. Як повідомляє Литовське радіо, таке рішення ухвалила новий керівник зовнішньої політики ЄС англійка Катаріна Астон. Про це вона повідомила вчора на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС в Брюсселі.

У Афганістані В.Ушацкас змінить італійнця Етторе Франческо Секві, місія якого закінчується в кінці лютого. На цю посаду претендували шість кандидатів.

Нова посада з'явилася в Європейській службі з зовнішніх справ після набуття чинності Лісабонського договору. До цього посади спеціального представника ЄС і керівника місії були розділені. В.Ушацкасу доведеться координувати допомога ЄС Афганістану з місцевою владою і іншими міжнародними організаціями, наприклад, НАТО і ООН. Йому підпорядковатимуться близько 80 працівників і дипломатів зі всього ЄС.

В.Ушацкас очолював МЗС Литви з листопада 2008 р. і був відправлений до відставки за рішенням президента Далі Грібаускайте в січні цього року через конфлікти і розбіжності з нею по низці питань.