ua en ru

Екс-заступник начальника ГСУ Мамка оскаржить рішення про звільнення

Екс-заступник начальника ГСУ Мамка оскаржить рішення про звільнення

Колишній заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції Григорій Мамка оскаржить у суді своє звільнення з займаної посади, оскільки вважає його незаконним, як і весь процес переатестації поліцейських. Про це він розповів інтерв'ю українським ЗМІ.

Крім того, на думку екс-чиновника, рішення про його звільнення глава НП Хатія Деканоідзе могла прийняти "під тиском публічних заяв Міхеїла Саакашвілі".

За даними ЗМІ, раніше Саакашвілі в ході антикорупційного форуму у Харкові звинуватив Мамку в тиску на IT-бізнес. При цьому полковник вважає звинувачення безпідставними.

"Ми відпрацьовували один з комерційних банків на предмет незаконного виведення грошей на офшорні рахунки. І ось ми бачимо, що є проводка на сотні мільйонів гривень, яка незрозуміло куди веде. Починаємо дивитися - наводить на IT-компанію. Робимо запит - нас ввічливо посилають подалі. ... Беремо дозвіл на обшук в Генпрокуратурі. Проводимо допит ІТ-шника - з'ясовуємо: начальство без його відома оформило його як фізособу-підприємця і щомісяця проводить через його рахунки і рахунки його таких же "колег" близько 600 тис. грн", - розповів він.

"Після того, як ми доповіли про цю ситуацію, навіть збиралася нарада в Адміністрації Президента - з'ясовували, чи є це тиском на ІТ-бізнес. І самі підприємці з цього середовища вказали своїм колегам, що не праві і ті що брати участь у таких оборудках не дуже красиво, що реально крадуть. Було це за участі нинішнього віце-прем'єра Зубка", - каже він.

За його словами, на сьогоднішній день він оскаржить рішення про своє звільнення за двома напрямками. Перша лінія захисту, як зазначив Мамка, - це незаконність проведення атестації, списків, на підставі яких "всі без винятку співробітники поліції спрямовані на атестацію".

"Тут цілий ряд процедурних порушень. ...атестацію необхідно проводити тільки в трьох випадках - підвищення, пониження в посаді або прийняття рішення про звільнення з по профнепридатності в результаті службового розслідування. Ні під один пункт я не потрапляв, оскільки ні зменшити, ні підвищувати мене ніхто не збирався, а службових розслідувань щодо мене не проводилося", - зазначив Мамка.

Що стосується комісії, то, за словами екс-чиновника, його не ознайомили з її персональним складом, позбавивши тим самим законного права на відвід її членів по тих або інших причинах.

"Крім того, до комісії повинен входити або голова Нацполіції, або хтось із заступників, чого не було передбачено. Далі, є питання до професійного рівня людей, які проводили атестацію. Думаєте, мені було задано хоч одне питання щодо професійної діяльності або результатами роботи? Ні, мене розпитували виключно на підставі інтернет-публікацій про нібито зловживання, що мали місце", - розповів екс-заступник начальника ГСУ.

Як зазначив Мамка, ситуація повторилася і в апеляції. "Ніхто не поцікавився професійними якостями, знаннями, навичками, всі вимагали пояснення смажених фактів з третьосортних сайтів в Інтернеті. Сказано було, що я фігура політична (це було вже після заяв Саакашвілі про те, що мене звільнили)", - заявив він.

За його словами, 8 лютого - тобто тільки через півтора місяця після заяви Саакашвілі - Хатія Деканоідзе підписала наказ про його звільнення.

"Виходячи з усієї цієї хронології, я вважаю, що так, рішення могло бути прийнято під тиском. Хоча мені не зовсім зрозуміло, як по вертикалі влади перетинаються глава Нацполіції і губернатор Одеської області", - зазначив полковник.

"Тобто, по суті Хатія Деканоідзе прийняла рішення про моє звільнення на підставі висновків, зроблених за результатами прочитання Інтернет-статей особами, які не мають відношення ні до слідства, ні до юриспруденції в цілому. Навряд чи це можна вважати законним рішенням. Як втім, і всю процедуру атестації. Тому я хочу добитися в суді відновлення в посаді", - зазначив він.

За словами Мамки, якщо суд прийме його доводи і відновить його на колишній посаді, тоді він буде розглядати варіанти - продовжувати працювати чи ні. "Але на сьогоднішній день можливості плідної роботи з таким підходом нових керівників я не бачу", - резюмував він.