ua en ru

Екс-міністр Хорватії провела паралель між війною на Балканах і конфліктом на Донбасі

Екс-міністр Хорватії провела паралель між війною на Балканах і конфліктом на Донбасі Фото: Весна Шкаре-Ожболт (mtot.gov.ua)

Перші провокації розпочалися одразу після проголошення незалежності, заявила екс-міністр юстиції Хорватії

Екс-міністр юстиції Хорватії, політичний координатор мирної реінтеграції територій Хорватії у 90-х роках Весна Шкаре-Ожболт у ході семінару "Хорватський досвід мирної реінтеграції непідконтрольних територій" провела паралелі між конфліктом на Балканах наприкінці минулого століття й теперішньою ситуацією в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

"Перші провокації розпочалися одразу після проголошення незалежності. Вони мали три складові: починалися бунти в невеликих населених пунктах, їх учасники кликали на допомогу югославську армію, а серед сербського населення розповсюджувалася дезінформація про встановлення влади кровожерливих хорватів", - згадала Шкаре-Ожболт.

За її словами, з початком конфлікту Хорватія не могла захиститися, оскільки не мала збройних сил та дипломатичної служби. Результатом цього стала окупація значної частини території.

"Ми не могли захиститися без зброї. Але миротворців ООН ввели тільки після бомбардування Дубровника. Це дозволило зупинити війну, але не вирішило політичних питань", - розповіла Шкаре-Ожболт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що законопроект про реінтеграцію, розроблений Радою національної безпеки і оборони України, визнає окремі райони Донецької і Луганської областей тимчасово окупованими Російською Федерацією.