ua en ru

Економіка Іспанії в I кварталі 2013 р. скоротилася на 0,5% в квартальному і на 2% - у річному вирахуванні

Іспанська економіка в I кварталі 2013 р. продовжила "стиснення", скоротившись на 0,5% в квартальному і на 2% - у річному вирахуванні. Такі дані наводить Банк Іспанії в доповіді, присвяченій ситуації в національній економіці. У ньому також відзначається, що ВВП Іспанії за підсумками перших трьох місяців 2013 р. уповільнила темпи стиснення порівняно з IV кварталом 2012 р., коли іспанська економіка втратила 0,8% в квартальному вирахуванні.

Внутрішній попит за підсумками трьох звітних місяців скоротився, хоча і не так помітно, як у попередньому кварталі. Внесок зовнішнього попиту в динаміку ВВП, навпаки, виявився позитивним. Безробіття в країні трохи знизилася в порівнянні з попереднім кварталом і склала 4,5% проти 4,7% в IV кварталі 2012 р.

У I кварталі 2013 р. уряд Іспанії запровадив низку ініціатив, деякі з яких зараз знаходяться на розгляді в парламенті країни. Зараз іспанська влада стурбовані ситуацією на ринку праці країни і роблять кроки, спрямовані на стимулювання створення робочих місць, підтримку зароджується бізнесу і т.д. Частину ініціатив уряду у звітному кварталі була спрямована на вирішення проблем в енергетичному секторі, зокрема, на усунення тарифного дефіциту (незважаючи на те, що іспанські ціни на енергоносії дуже близькі до тарифів інших європейських країн, різниця між регульованими витратами і доходами в секторі створює серйозний дисбаланс, ситуація ускладнюється борговою кризою в єврозоні).

Як відзначає Банк Іспанії, в I кварталі 2013 р. на національну економіку продовжував впливати боргова криза в єврозоні. Економічна активність в зоні євро продовжує скорочуватися, хоча і не такими швидкими темпами, як в IV кварталі 2012 р. У світовому масштабі Банк Іспанії оцінив ситуацію досить оптимістично, зазначивши, що в США намітилася стійка тенденція до відновлення економіки, прогноз зростання японського ВВП покращився, а економіки, що розвиваються далі демонструють високі темпи зростання.

Зазначимо, що увага інвесторів до обстановці в іспанській економіці пов'язано з ескалацією боргової кризи в єврозоні. У минулому році Іспанія розглядалася як один з головних кандидатів на отримання фінансової допомоги від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. Крім того, Іспанія протягом всіх останніх років порушує європейські бюджетні орієнтири, що також викликає занепокоєння.

Наприкінці березня 2013 р. влада країни повідомили, що дефіцит бюджету за підсумками 2012 р. склав 6,98% ВВП. Показник був переглянутий у бік підвищення - з 6,7% ВВП - у зв'язку із змінами в методології підрахунку. Показник не враховує вартість рекапіталізації банківського сектора країни (більше 3% ВВП). З урахуванням рекапіталізації банківського сектора дефіцит бюджету Іспанії склав 7,1% за підсумками минулого року, що помітно вище прогнозованого урядом показника на рівні 6,3%. Таким чином Іспанія не змогла досягти запланованих цільових показників по скороченню дефіциту бюджету в минулому році.

Читайте також: Франція і Іспанія не змогли досягти планових показників по скороченню дефіциту бюджету в 2012 р.