ua en ru

ЄК перевірить Google і Facebook на дотримання закону про конкуренцію при збиранні даних

ЄК перевірить Google і Facebook на дотримання закону про конкуренцію при збиранні даних Фото: комісар ЄС з питань конкуренції Маргарет Вестагер (Bild)

За даними WSJ, єврорегулятор перейнявся великими обсягами особистої інформації про користувачів

Європейська комісія проводить оцінку можливих порушень антимонопольного законодавства при збиранні великих обсягів даних з боку великих світових інтернет-компаній, у тому числі американських Google і Facebook. Про це з посиланням на єврокомісара з питань конкуренції Маргарет Вестагер пише The Wall Street Journal.

"Якщо використання даних такими компаніями негативно впливає на конкуренцію... можливо, ми маємо втрутитися, щоб відновити рівні умови на ринку", - сказала Вестагер на конференції Digital Life Design у Мюнхені.

Наразі, за словами єврокомісара, жодних порушень зафіксовано не було, проте "це не означає, що порушень не було ніколи". Таким чином, Вестагер допускає, що регулятор може знайти підстави для накладення штрафів у майбутньому.

Як зазначає WSJ, йдеться про великі обсяги особистої інформації щодо користувачів.

Як правило, ці дані користувачі передають добровільно, коли використовують безкоштовні онлайн-сервіси. Корпорації можуть використовувати ці дані для того, щоб зробити свої послуги ефективнішими. Збирання даних здійснюється через великий набір під'єднуваних до Інтернету пристроїв - від фітнес-трекерів до детекторів диму і домашніх опалювальних систем.

"Якщо ці дані перебувають під контролем усього декількох компаній... то вони здатні витіснити своїх конкурентів з ринку", - сказала антимонопольний єврокомісар, додавши, що провідні гравці можуть отримати необгрунтовану перевагу на ринку, а також створити перешкоду для розвитку нових форм конкуренції.

Так, нинішні IT-гіганти вже зараз генерують детальні профілі своїх користувачів, що, своєю чергою, дозволяє поширювати таргетовану рекламу своїм споживачам, а нові гравці ринку не встигають за вже існуючими і зазнають збитків.

Щоб усунути загрози для розвитку IT-індустрії, Єврокомісія має намір застосовувати індивідуальний підхід до різних типів даних. Як наголосила Вестагер, ситуація ускладнюється ще й тим, що деяка інформація про користувачів швидко застаріває.

Як повідомлялося напередодні, ЄК може оштрафувати Apple на 8 млрд доларів за податкову оптимізацію.

Нагадаємо, у травні 2015 року Євросоюз представив нову стратегію розвитку інформаційного простору. Місяцем раніше антимонопольний регулятор ЄС звинуватив Google в порушенні принципів конкуренції.​