ua en ru

ЄC звинуватив Google в порушенні принципів конкуренції

ЄC звинуватив Google в порушенні принципів конкуренції Фото: Reuters

Антимонопольний регулятор Євросоюзу направив Google так зване повідомлення про претензії, звинувативши американського монополіста (Google контролює близько 90% всього інтернет-пошуку у Європі) у зловживанні домінуючим становищем на європейських ринках пошукових послуг, передає РБК.

Єврокомісія вважає, що Google дискримінує провайдерів спеціалізованого пошуку по товарах і цінах, не пропускаючи посилання на їхні сторінки до верхньої частини пошукової видачі Google.

"Я стурбована, що компанія надає несправедливу перевагу власному сервісу порівняння товарів і цін у порушення антимонопольних правил ЄС", - заявила єврокомісар з конкуренції Маргрет Фестагер, для якої це перший серйозний тест (Фестагер отримала антимонопольний портфель у листопаді 2014 року, - ред.).

Єврокомісія розслідує ринкові практики Google з листопада 2010 року, спочатку приводом послужили скарги трьох операторів спеціалізованого, "вертикального" пошуку (коли пошук ведеться по виділеній тематичній частині контенту, - ред.) - британського сервісу для порівняння цін Foundem, французького юридичного пошуковика ejustice.fr і німецького сайту користувальницьких оглядів товарів і послуг Ciao, що належав на той момент Microsoft. Заявники, до яких згодом приєдналися безліч європейських і американських технологічних компаній, поскаржилися на те, що Google при обробці спеціалізованих запитів відступає від об'єктивних алгоритмів пошуку, свідомо знижує ранг неоплачених сторінок конкуруючих сервісів і висуває наверх власні сервіси, такі як Google Shopping.

Висунуті сьогодні формальні звинувачення Єврокомісії стосуються тільки царини комерційних пропозицій товарів і послуг, але регулятор продовжує розслідувати "інші аспекти поведінки Google у Європейській економічній зоні", включаючи ставлення компанії до провайдерів інших послуг спеціалізованого інтернет-пошуку.

Фестагер також оголосила про початок окремого розслідування діяльності Google - щодо мобільної операційної системи Android. Регулятор перевірить, чи не вступає Google в угоди з виробниками смартфонів про пріоритетне розміщенні сервісів і додатків Google на шкоду конкуруючим розробникам.

Нагадаємо, Google отримав патент на технологію блокування спойлерів в Інтернеті.