ua en ru

Джордж Сорос назвав дві галузі української економіки, які його цікавлять

Сорос хоче інвестувати в агросектор України і допомогти підвищити енергоефективність країни

Сорос хоче інвестувати в агросектор України і допомогти підвищити енергоефективність країни

Американський мільярдер, фінансист, меценат, засновник фонду «Відродження» Джордж Сорос зізнався, що вивчає можливість інвестицій в українську економіку, і розповів, які галузі йому можуть бути цікаві, пише Новий час.

«Ми досліджуємо можливості інвестицій в Україну, і якщо і коли ми будемо інвестувати, ми оголосимо про це», - сказав мільярдер.

На питання, які конкретно галузі представляють інтерес для нього як інвестора, Сорос назвав два сектори економіки. В першу чергу, теоретично Сорос готовий вкласти кошти в підвищення енергоефективності України, але лише після реформування «Нафтогазу».

«Це вимагає інвестицій, - сказав він. - Але в першу чергу це вимагає реформи «Нафтогазу». Ціна газу повинна бути приведена у відповідність з ринковою. Субсидированная ціна становить лише частку від ринкової. Це області, які будуть цікавити мою команду, коли будуть впроваджені реформи. Але не зараз».

Другий сферою, яку він вважає привабливою з точки зору інвестицій, є сільське господарство - оскільки від нього залежно 70% населення країни і оскільки в цій області існує величезний резерв для підвищення продуктивності.
«Ці дві галузі я виділив би», - сказав Сорос.

Крім того, мільярдер готовий інвестувати в ще одну специфічну область - стимулювання підприємництва серед тимчасово переміщених в результаті конфлікту на Донбасі осіб.

«Це будуть інвестиції не заради прибутку. Їх мета - стимулювати [переселенців] відкривати малі і середні підприємства. Ми вивчаємо можливість інвестувати в них, щоб привести їх у бізнес», - сказав мільярдер.

У той же час американський мільярдер назвав «ворожою пропагандою» чутки про його плани викупити частину зовнішнього боргу України.

«Ні я, ні одна інституція, яка асоціюється зі мною, не володіє і не має намірів купувати або продавати українські зовнішні борги, - сказав він. - Це плітки антиукраїнської пропагандистської машини».

Сьогодні американський мільярдер покидає Україну. Перед відльотом він відповів на запитання вузького кола українських ЗМІ.
«Демократичні перетворення в Україні - сьогодні мій пріоритет №1», - сказав він.

Сорос провів в Україні в цілому шість днів. Ні в одній країні, де працюють його фонди, до цих пір він не «гостював» так довго, зізнався сам Сорос. За останні 12 місяців, за його словами, це його четвертий візит в Україну.

«Я хотів би розповісти, що я тут робив, - сказав він сьогодні. - Думаю, це [тривалість мого перебування] говорить про те, що найбільше сьогодні я стурбований демократичними трансформаціями в Україні. Це мій перший пріоритет. Зазвичай, коли я відвідую будь-який з моїх зарубіжних фондів, я проводжу там один - два дні. У Києві я провів шість».

В українській столиці Він зустрівся з найактивнішими учасниками процесу реформ» - президентом, прем'єром, спікером, поруч міністрів, представниками громадянського суспільства, конституційними експертами, експертами в галузі судової реформи.
«Головною метою моєї поїздки було познайомитися з ситуацією, обговорити функціонування створеної президентом Національної Ради реформ, який зараз, мені здається, стає головним координаційним механізмом програми реформ, - розповів мільярдер. - Я дуже вражений прогресом, який був досягнутий з часу мого останнього візиту, відразу після [президентських] виборів. Я розумію, що українська публіка очікує від мене якихось новин. Тому що велика частина людей не бачить внутрішньої кухні процесів. Вони не бачать практичних результатів реформ. І думаю, дуже багато вже з нетерпінням ставляться до цього, деякі навіть розчаровані, і я їх дуже добре розумію».

Багато речей, з якими українці стикаються у своїй повсякденній життя, поки не помінялися, нікуди не зникла бюрократія.
«Це я, наприклад, зустрічався з людьми, які готують реформу поліції. А звичайні громадяни не бачать поки ніяких результатів», - зазначив Сорос.

У цьому, за словами мільярдера, полягає велика різниця між тим, як відбувався процес реформ у тій же Грузії після того, як президентом став Михайло Саакашвілі.

Особливе враження на Сороса справило «кількість і якість нових лідерів, новопризначених міністрів, їх кваліфікація».

Наостанок американський мільярдер передрік Україні дуже важкий рік. В першу чергу, із-за зовнішніх факторів, зокрема, агресії з боку Росії. Він вважає її серйозною загрозою для України, яку і ЄС, і США недооцінюють.

Як повідомляв «Мінфін» раніше, на зустрічі з президентом України Петром Порошенком Джордж Сорос відзначив вагому роль Європейського Союзу і важливість пошуку додаткових інструментів з боку ЄС для допомоги Україні. Також американський фінансист заявив, що Україні необхідно продовжувати демонструвати прихильність плану реформ.

Нагадаємо, що на початку січня Джордж Сорос опублікував власний «рецепт» порятунку України. Головний інгредієнт - ще більше кредитів.