ua en ru

"ДТЕК Енерго" запропонувало Міненерго вивести з експлуатації частину енергоблоків антрацитових ТЕС

"ДТЕК Енерго" запропонувало Міненерго вивести з експлуатації частину енергоблоків антрацитових ТЕС Ілюстративне фото (energo.dtek.com)

Гендиректор "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук пропонує вивести з встановленої потужності 6 енергоблоків

Компанія "ДТЕК Енерго" звернулася до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з пропозицією про виведення з встановленої потужності шести енергоблоків на антрацитових теплоелектростанціях. Про це журналістам повідомив генеральний директор "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Один із стратегічних напрямів, за яким має рухатися українська енергетична система - це, по суті, збереження того ж енергетичного міксу, тобто, того ж обсягу електроенергії при її виробленні на меншій кількості обладнання... Ми бачимо, що ті блоки, які довго перебувають на консервації або не працюють - з них необхідно починати... І ми вже передали в Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропозицію про виведення шести законсервованих блоків зі складу встановленого обладнання, тому що вони не використовуються, але ми на них витрачаємо кошти, які не повертаються", - сказав він.

За словами Сахарука, вартість утримання законсервованих енергоблоків може досягати десятків млн гривень, в залежності від типу станції та блоку.

"Якщо станція стоїть, наприклад, Криворізька станція, стояла (у вівторок ми її запустили і зараз там працюють два блоки), так як не було в її роботі необхідності, то це близько 100 млн грн у місяць ти фактично витрачаєш на заробітну плату, на електроенергію, на забезпечення власних потреб станції, на підтримку в робочому стані обладнання та інше", - зазначив гендиректор компанії.

Як уточнили в прес-службі компанії, мова йде про виведення блоків, які знаходяться у довгостроковому резерві з елементами консервації і в основному не працюють більше 15-20 років. Це необхідно, щоб ТЕС могли заявляти в Об'єднану енергосистему (ОЕС) України тільки діючі енергоблоки.

Таким чином, за даними "ДТЕК Енерго", пропонується вивести по три енергоблоки на двох теплоелектростанціях - Придніпровській та Криворізькій.

Придніпровська ТЕС:

  • енергоблок №12 - не працює в ОЕС з 1.10.1997,
  • енергоблок №13 - не працює в ОЕС з 1.04.2017,
  • енергоблок №14 - не працює в ОЕС з 31.12.2001 (всі блоки по 285 МВт).

Криворізька ТЕС:

  • енергоблок №6 - не працює в ОЕС з 1.04.2017,
  • енергоблок №7 - не працює в ОЕС з 1.10.2001,
  • енергоблок №9 - не працює в ОЕС з 1.10.2001 (всі блоки по 282 МВт).

Крім того, як відзначили в прес-службі, виведення цих енергоблоків із встановленою потужності виконується, в тому числі, відповідно до вимог Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, який передбачає поступове виведення з експлуатації застарілих і неефективних потужностей ТЕС.

Нагадаємо, раніше генеральний директор "ДТЕК Енерго" заявив, що ДТЕК планує імпортувати до 2 млн тонн антрацитового вугілля в 2018 році. При цьому компанія планує добути більше 24 млн тонн рядового вугілля.