ua en ru

Без дотацій Україна може повернутися до імпорту продукції тваринництва, - експерт

Без дотацій Україна може повернутися до імпорту продукції тваринництва, - експерт Фото: Тарас Висоцький (Латифундист)

У 2018 році українські аграрії отримають від держави 6 млрд грн дотацій

В 2018 році українські аграрії отримають від держави 6 млрд грн дотацій, левова частка з яких призначена для тваринників. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Тарас Висоцький.

Зокрема, за його словами, тваринники орієнтовані на внутрішнього виробника і покликані забезпечити продуктову безпеку країни, а враховуючи, що більшу частину з них складають пташники, – вони і будуть провідними одержувачами дотацій в 2018 році.

"Якщо говорити про підтримку тваринництва, то потрібно зрозуміти, що це таке. Сьогодні це 50% приватних фермерських господарств, які в принципі підтримувати дуже важко через їх неорганізованість, ще 50% – це промислове виробництво, де 60% вартості посідає птахівництво. Логічно, що коли ми говоримо про підтримку тваринництва з точки зору юридичних осіб, то більшу частину отримують птахівники, оскільки їх об'єм в цій галузі найбільший", – пояснив директор УКАБ.

У порівнянні з європейськими країнами Україна значно відстає за підтримки фермерства, зазначив він.

"Якщо дивитися глобально, то наш аграрний сектор не є дотаційним, він ще й платить в бюджет. І в перерахунку на одиницю продукції або гектар – це ніщо, і це в десятки разів менше, ніж у європейських або американських колег. При цьому українські фермери конкурують з тими ж європейськими та американськими колегами на світових ринках", – підкреслив Висоцький.

Без дотацій вітчизняний агропромисловий комплекс не зможе конкурувати з виробниками інших країн і це може повернути Україну до залежності від імпорту, вважає він.

"Якщо держава не підставить плече тваринництву, то на жаль, ми можемо повернутися до ситуації десятирічної давності, коли ми імпортували м'ясо птиці, молочну продукцію, частково сири, яловичину. Зараз Україна є експортером продукції тваринництва, зокрема м'яса. Це було досягнуто за останні п'ять–сім років. І для того, щоб це не втратити, необхідно ще три роки фіксованого стабільної державної підтримки", – переконаний глава УКАБ.