ua en ru

"Донбасенерго" отримує надприбуток на простої своєї ТЕС, - нардеп

"Донбасенерго" отримує надприбуток на простої своєї ТЕС, - нардеп Фото: Борислав Береза

За даними Берези, поточний тариф "Донбасенерго" - 32 грн/кВт-год

Компанія "Донбасенерго" отримує надприбуток на простої своєї ТЕС. Про це народний депутат Борислав Береза написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Поточний тариф "Донбасенерго" - 32 грн/кВт-год (а в квітні були взагалі 96 грн/кВт-год). Що б ви розуміли це в десятки разів вище, ніж стимулюючий "зелений тариф" для альтернативної енергетики. За антрацит, сепарський, який завозять, купуючи його у Плотницького", - написав нардеп.

Він розповів, що "Донбасенерго" на паперах показує мінімальні запаси антрациту на Слов'янській ТЕС. Цю станцію, за словами нардепа, переводять у резерв, встановлюють "космічний" тариф і підключають час від часу невеликими обсягами.

"За ці мінімальні "ексклюзивні" обсяги вироблення платять величезні суми", - пише Береза.

При цьому він підкреслив, що надвисокі тарифи стимулюють "Донбасенерго" і далі не здійснювати легальні поставки дорогого імпортного антрациту з ПАР, а використовувати контрабандне вугілля з ПАР.

"Ніякі заборони чи блокади не змусять їх відмовитися від пошуку дірок для заходу донбаського антрациту", - вважає депутат.

На його думку, єдиний спосіб відмовлятися від антрациту - змусити енергетиків форсувати переклад блоків з марки А на Г.

"І тут стимули повинні бути відповідні – дорожче оцінювати е/е, яку виробляють ТЕС на газі, що в Україні вугілля газової групи. Це краще, ніж будь-які заборони простимулює їх перебудовуватися на вугілля марки Г, що на відміну від антрациту видобувають у Дніпропетровській, Львівській та Волинській областях", - заявив Береза.

Нагадаємо, раніше Борислав Береза опублікував у Facebook інформацію, яка може свідчити про істотну різницю реальних і документальних обсягів вугілля на Слов'янській ТЕС. За інформацією депутата, на складі ТЕС знаходиться більш 60 тис. тонн вугілля, тоді як в офіційних звітах вказується вдвічі менший об'єм. Береза вважає, що таким чином "Донбасенерго" намагається приховати незаконні поставки вугілля з ОРДЛО.