ua en ru

На Донбасі за минулий тиждень зафіксовано понад 5500 порушень перемир'я, - ОБСЄ

На Донбасі за минулий тиждень зафіксовано понад 5500 порушень перемир'я, - ОБСЄ Фото: Александр Хуг (uacrisis.org)

у той же час в ОБСЄ заявляють про значний прогрес на сході України

За минулий тиждень на Донбасі міжнародні спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ) зафіксували понад 5500 порушень режиму тиші. Про це повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, передає "Український кризовий медіацентр".

Зокрема, 10 порушень зафіксували у районі Золотого та одне - Петрівського, районах, де мало б відбутися розведення сил.

"Незважаючи на підписані домовленості, їхня повна імплементація не відбувається", - зазначив Александр Хуг.

Однак, ОБСЄ також констатує, що помітила "значний прогрес на сході України".

Він також відзначив прогрес у відновленні цивільної інфраструктури. Зокрема, завершився ремонт Південно-донбаського водогону у промзоні між Авдіївкою та Ясинуватою.

"Співпрацюючи, люди по обидва боки лінії зіткнення змогли зробити це в одному з найнебезпечніших місць на Донбасі. Це є значним прогресом, який, сподіваємося, призведе до більшого", - сказав Хуг.

При цьому, зазначив він, ситуація з водо-, газо- та електропостачанням залишається нестабільною.

Александр Хуг нагадав, що перетин лінії розмежування досі залишається проблемним. Цивільні мешканці, з якими спілкувалися спостерігачі на контрольно-пропускному пункті у Майорську, розповідали про випадки корупції на КПВВ.

За їхніми словами, їм доводиться витратити 2 дні на перетин лінії розмежування, аби отримати доступ до пенсій та інших соціальних виплат. У Станиці Луганській кожного дня до 8000 людей, які подорожують через КПВВ, змушені перетинати пішки аварійний міст.

Нагадаємо, на Донбасі у районі проведення операції Об'єднаних сил розпочато відновлення Авдіївки після обстрілів з боку збройних формувань Російської Федерації. З метою завершення робіт до 30 жовтня встановлено режим тиші.