ua en ru

Сума власного капіталу банка "Хрещатик" стала від'ємною

Сума власного капіталу банка "Хрещатик" стала від'ємною Фото: власний капітал банку "Хрещатик" "пішов" у мінус

Заборгованість за кредитами, виданими банком, на 1 червня склала 4,07 млрд гривень

У результаті проведеної у травні тимчасовою адміністрацією банку "Хрещатик" переоцінки якості активів фінустанови обсяг резервів для відшкодування втрат від активних операцій довелося збільшити на 2,6 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

У підсумку, додаткові відрахування до резервів, а також переоцінка інших статей балансу призвели до виникнення від'ємного значення власного капіталу ПАТ "КБ "Хрещатик" в сумі 3,5 млрд гривень.


Як йдеться у повідомленні, основний обсяг додаткових відрахувань до резервів пов'язаний з переоцінкою якості кредитної заборгованості корпоративних клієнтів, а також якості операцій з цінними паперами та фінансового стану емітентів.

Перевірка показала, що обсяг заборгованості за зобов'язаннями позичальників-суб'єктів господарської діяльності, пов'язаних з банком та асоційованих з одним з найбільших акціонерів ПАТ "КБ "Хрещатик", станом на 1 червня склала 4,07 млрд гривень. Зокрема, заборгованість за кредитами перевищила 1,79 млрд гривень, що становить майже 54% від загального кредитного портфеля банку. А обсяг інвестиційної заборгованості за операціями з цінними паперами – 2,28 млрд гривень (100% від портфеля без урахування ОЗДП). Для порівняння, станом на початок травня (до старту виплат Фондом гарантування вкладів) обсяг зобов'язань банку перед своїми вкладниками - фізичними особами склав 4,1 млрд гривень.

У той же час, незважаючи на наявні борги перед банком, з моменту введення в банк "Хрещатик" тимчасової адміністрації, позичальники, пов'язані з банком фірми, більшість своїх зобов'язань не обслуговують. При цьому група компаній-боржників займає гарну позицію на ринку нерухомості столиці і є прибутковим підприємством, - повідомляє Фонд гарантування вкладів.

Фонд запевняє, наразі робить все можливе для стягнення простроченої заборгованості з позичальників з метою задоволення інтересів кредиторів ПАТ "КБ "Хрещатик".

Як повідомлялося, НАБ початок розслідування розтрати Нацбанком 12 млрд гривень.