ua en ru

Частка Windows Phone у Європі виросла до історичного максимуму

Частка ринку операційної системи (ОС) Windows Phone на європейській території сягнула чергового історичного максимуму, підрахували в Kantar Worldpanel. На думку аналітиків, через три роки після виходу Windows Phone 8 від американської Microsoft, ця ОС стає дедалі помітнішою на тлі домінуючих конкурентів в особі Google Android і Apple iOS.

Частка ринку операційної системи (ОС) Windows Phone на європейській території сягнула чергового історичного максимуму, стверджують фахівці з аналітичної компанії Kantar Worldpanel. На думку аналітиків, через три роки після виходу Windows Phone 8 від американської Microsoft, ця ОС стає дедалі помітнішою на тлі домінуючих конкурентів в особі Google Android і Apple iOS, передає "Росія 24".

Останні підрахунки Kantar Worldpanel станом на серпень цього року свідчать про те, що в Німеччині частка Windows Phone досягла рекордних 8,8%, що лише на 1% менше, ніж в Apple. У Франції цією ОС користуються більше 10% власників смартфонів, а у Великій Британії - 12%.

Раніше ряд європейських операторів неодноразово заявляв, що Windows Phone відіграє дедалі важливішу роль у структурі продажів. Нагадаємо, що російські стільникові оператори відмовилися від прямих угод з Apple про постачання iPhone на користь пристроїв на базі мобільної Windows.

Експерти з Kantar стверджують, що зміцнення позицій Windows Phone у Європі відбулося завдяки бюджетним апаратам від фінської Nokia. Фахівці зазначають, що смартфони нижчого й середнього класу тут популярні серед двох вікових груп, це 16-24 роки і 35-49 років.

Однак на рідному ринку справи Windows Phone йдуть не так добре. Частка цієї ОС у США ледь подолала позначку у 3%, проти 2,6% роком раніше. При цьому присутність Windows Phone в Китаї зросла за той же період із 2,1% до 4,7%.

Передбачається, що надалі Microsoft зробить акцент на ще бюджетніші апарати на базі Windows Phone, які зможуть краще конкурувати з дешевими продуктами на базі Android. Частка Android у Європі поки залишається поза конкуренцією і становить 70,1% за підсумками серпня цього року. Найбільшим вендором на базі цієї ОС залишається компанія Samsung, за нею йдуть Sony Mobile і LG.

Як повідомлялося напередодні, Nokia відклала запланований на вересень випуск фаблета після продажу мобільного підрозділу і патентів Microsoft. За даними джерел Reuters, знайомих із початковим планом фінської компанії, Nokia хотіла представити нові девайси, включаючи так званий "фаблет" - смартфон з екраном понад 5 дюймів, аби наростити лінійку телефонів Lumia, що працюють на платформі Microsoft Windows Phone.

Зазначимо, кілька років зусиль просунути на ринок пристрої на платформі Windows Phone компанії Microsoft Corp обернулися для Nokia переходом під контроль американського гіганта, який домовився на початку вересня про покупку відділення Nokia з виробництва стільникових телефонів за 5,44 млрд євро (7,2 млрд дол.). За інформацією Reuters, капіталізація фінського виробника мобільної електроніки перевищила 16 млрд дол.

Нагадаємо, у II кварталі ц.р., за даними дослідницької компанії IDC, "операційка" Windows Phone посіла третє місце за популярністю серед користувачів смартфонів із показником у 3,7%. У 2012 р. частка ОС від Microsoft склала 3,1%.