ua en ru

Долар зростає на тлі загрози вторгнення РФ до України, криптовалюти падають, - Reuters

Долар зростає на тлі загрози вторгнення РФ до України, криптовалюти падають, - Reuters Фото: долар зростає на тлі загрози російського вторгнення до України (Віталій Носач/РБК-Україна)

Американський долар виріс до двотижневого максимуму на тлі загрози вторгнення Росії до України і очікування більш агресивної політики Федеральної резервної системи США. У той же час криптовалюта падають.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За даними агентства, світові ринки не звертали уваги на скупчення російських військ на кордонах України, але останнім часом напруженість дещо зросла, оскільки президент США Джо Байден розглядає можливість збільшення військових активів у Східній Європі і розпорядився відкликати сім'ї американських дипломатів з Києва.

За словами стратега ING Bank Франческо Пезоле, ринки оцінюють велику премію за ризик в євро, оскільки зростають побоювання, що протистояння Росії із Заходом може спонукати її скоротити поставки енергоресурсів до Європи.

Станом на 24 січня долар по відношенню до євро виріс на 0,4%, і тепер за нього дають 0,9601 євро. Курс долара по відношенню до основних валют виріс приблизно на 1,5% з 14 січня.

Крім того, завтра почнеться дводенне засідання Федеральної резервної системи США, на якому очікується, що буде оголошено про підвищення процентних ставок з березня. Експерти очікують підвищення на 0,25% в березні і ще до 1,0% до кінця року.

На думку Пезоле, якщо не брати до уваги ситуацію на Україні, відновлення долара може застопоритися.

Як зазначає Reuters, на цьому фоні вартість біктойна вперше з липня минулого року впала нижче 34 000 доларів, а ефіра, друга за величиною криптовалюта в світі, просіла приблизно до 2 244 доларів - це найнижчий рівень з липня.