ua en ru

Днопоглиблювальні роботи на річці Південний Буг можуть призвести до екологічної катастрофи, - активісти

Днопоглиблювальні роботи на річці Південний Буг можуть призвести до екологічної катастрофи, - активісти

Днопоглиблювальні роботи на річці Південний Буг, що проводяться українською сільськогосподарською компанією "Нібулон", загрожують погубити єдиний у своєму роді комплекс прибережної рослинності. Про це повідомляють громадські активісти Миколаївської області, публікуючи фото- та відеодокази.

Зокрема, керівник товариства захисту тварин Миколаєва Муза Махова на своїй Facebook-сторінці опублікувала відео, яке демонструє, як проводяться роботи біля Вознесенська. Згідно відеоматеріалів, донний грунт після підняття з дна річки просто складається на березі. При цьому, вважають активісти, замість створення кар'єрів і забезпеченням безпечного зберігання донного ґрунту, ці відходи просто викидаються в межах прибережної зони, що може погубити будь-яку рослинність в межах місць проведення робіт.


Крім того, раніше активістка Муза Махова вже публікувала фотозвіти з місць проведення робіт. "Жителі сіл Піски, Гур'ївка Новоодеського району, Петрово-Солониха Миколаївського району скаржилися на те, що весь донний грунт нібулонівці в районі їх сіл викидали прямо в плавні. І їм не зрозуміло, як так можна взагалі розчищати річку, адже через певний час під впливом природних явищ - припливів і відливів - весь донний грунт змиється назад вглиб річки. Крім цього, у вирі замулених плавнів загинула вся річкова живність. Дохлою рибою були усіяні береги", - повідомила активістка.

За даними місцевих ЗМІ, екс-голова Миколаївської ОДА Олександр Садиков так прокоментував ситуацію: "Враховуючи свій досвід роботи на посаді голови Миколаївської облдержадміністрації, можу сказати, що проблема більш ніж серйозна. Сьогодні треба відверто визнати, що ситуація ускладнюється тим, що з якихось причин у бік цієї проблеми ніхто не хоче дивитися... Не хоче дивитися влада, якої в області практично немає. Не хочуть дивитися депутати і громадськість, яким, напевно, страшно прямо говорити про впливову сільськогосподарську компанію та її власників, які заради своїх масштабних планів готові жертвувати природними багатствами нашої області".