ua en ru

"Дніпрогаз": фінансування робіт з безпеки мереж залишається недостатнім

"Дніпрогаз": фінансування робіт з безпеки мереж залишається недостатнім Газовий вентиль (kmu.gov.ua)

На забезпечення безаварійної доставки газу в тарифі компанії передбачено 87 грн на 1 км мереж

Фінансування робіт з безпеки газових мереж АТ "Дніпрогаз" залишається недостатнім. При відсутності необхідного рівня інвестицій у забезпечення безаварійного розподілу газу для споживачів до кінця поточного року в Дніпрі і Дніпровському районі в аварійному стані опиняться 64 км газопроводів та 7 газорегуляторних пунктів.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

У чинному тарифі на розподіл, який для АТ "Дніпрогаз" затверджує НКРЕКП, для забезпечення безаварійного газопостачання передбачено 87 грн в місяць на 1 км газопроводів. Мова йде про такі витрати:

  • 5,1 грн - ремонт газопроводів, обладнання, а також матеріали для них;
  • 3 грн - регулювання тиску в мережах;
  • 0,8 грн - регулярне комплексне приладове обстеження газових мереж;
  • 64,7 грн - експлуатаційні витрати;
  • 9,2 грн - робота АДС;
  • 3,7 грн - модернізація мереж.

"Діючий тариф компанії не забезпечує повноцінне функціонування аварійно-диспетчерської служби, своєчасне виконання необхідних ремонтних робіт, модернізацію і регулярне комплексне обстеження газових мереж, - розповідає технічний директор АТ "Дніпрогаз" Юрій Безпрозваний. - Така ситуація пов'язана з систематичним непокриттям тарифом на розподіл природного газу фактичних витрат підприємства протягом декількох років. Діючий тариф на доставку газу для АТ "Дніпрогаз" лише на 76% покриває витрати на забезпечення надійної експлуатації газорозподільних мереж".

За словами прес-служби, у Дніпрі та Дніпровському районі 62% газопроводів побудовані 30 років тому. Кількість газопроводів з вичерпаним терміном експлуатації досягає майже 30%. У компанії відзначили, що в таких умовах для їх модернізації необхідні інвестиції на рівні 200 млн грн на рік, що дозволить не лише підвищити рівень безпеки газопостачання, але і зробити систему газопроводів набагато ефективніше і дешевше в обслуговуванні.

"Оскільки безперебійність газопостачання є пріоритетним напрямком роботи компанії, особливо в умовах карантину, "Дніпрогаз" продовжує працювати в посиленому режимі. З початку року аварійники обробили близько 10,4 тис. звернень від клієнтів. Зараз кошти, які компанія отримує у вигляді оплати від споживачів за доставку газу, спрямовуються переважно на ремонтно-відновлювальні роботи та ліквідацію аварійних ситуацій, проте існує ряд інших проблемних питань, які залишаються невиконаними через нестачу фінансування", - йдеться в повідомленні.